Annons
X
Annons
X

Allt svårare få villan såld

Just nu är det ovanligt svårt att få sitt hus sålt, visar ny statistik från bostadssajten Booli. Annonstiden har ökat kraftigt i hela landet, jämfört med förra året – allra mest i Stockholms län, där annonstiden ökat med hela 41 procent.

[object Object]
Flygbild över villor i Äppelviken. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Det är en ordentlig förändring det handlar om. I dag ligger den genomsnittliga svenska husannonsen ute i 101 dagar, en ökning med 23 procent jämfört med förra året. Allra störst förändring har skett i Stockholm, Blekinge och Jämtland – här ligger annonserna ute runt 40 procent längre tid nu än samma period 2011.

Och fastighetsmäklarna märker tydligt av förändringen, berättar Johan Vesterberg på Fastighetbyrån.

– Vi tycker oss se ett förändrat beteende på bostadsmarknaden, där det tar längre tid att sälja bostäderna. För oss mäklare innebär det ganska mycket jobb, enskilda mäklare får kanske visa ett objekt tio gånger i stället för två, som förr. Det gör också att man som mäklare i större utsträckning tvingas arbeta med flera bostäder samtidigt, säger han.

Annons
X

MER LÄSNING
Här är Sveriges dyraste lyxvillor.

Annonserna ligger ute längre och mäklarna får jobba hårdare - men någon minskad efterfrågan på villor är det ändå inte tal om, enligt Johan Vesterberg. I stället är hans tolkning att det har skett en förändring av beteendet på bostadsmarknaden.

– Vi tycker oss se att det är allt fler som säljer först och köper sedan, delvis som en följd av större krav från bankerna när det gäller finansiering. Det gör också att man inte har bråttom i sin försäljning, man väntar tills man får det pris man vill ha. Det gör också att husen automatiskt finns längre på marknaden.

Som hussäljare - oavsett i vilken ordning man köper och säljer - gäller det alltså att ha tålamod, enligt Johan Vesterberg.

– Utbudet är betydligt större än tidigare, så man har fler bostäder att konkurrera med. Det gör att det kan ta längre tid att hitta rätt köpare, säger han.

I just Stockholm är tempot ändå fortfarande betydligt högre än i övriga landet. Annonstiden i huvudstadsområdet är just nu i genomsnitt 51 dagar, enligt statistiken från Booli. Det kan jämföras med Värmland, där hussäljarna i snitt tvingas vänta i över ett halvår, 188 dagar.

Som köpare kan man naturligtvis dra fördel av förändringen, men man kanske inte kan vänta sig att göra några riktiga klipp, menar Johan Vesterberg.

Däremot finns det mycket att välja mellan, och det är naturligtvis bra för köparna. Det blir helt enkelt lättare att hitta rätt, säger han.

HELA LISTAN
Här är listan på Sveriges 20 dyraste villor 2011.

Annons
Annons
X

Flygbild över villor i Äppelviken.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X