Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Erik Bergin: Supertisdagen kan knäcka Trumps rivaler

Kampen om Vita huset

Donald Trump vann även Nevadas primärval med stor marginal. Hans framfart blir allt svårare att stoppa för de republikaner som är kvar i matchen. Nu hänger alltmer på Supertisdagen nästa vecka.

[object Object]
Donald Trump var överlägsen i Nevadas primärval. Foto: Jae C. Hong/AP

NEW YORK I samma sekund som de första resultaten från Nevadas republikanska nomineringsval – en variant av primärval – rapporterades på onsdagsmorgonen deklarerade de stora tv-kanalerna att Donald Trump redan vunnit. Fastighetsmiljardären har nu segrat i tre av fyra primärval.

Hans framfart blir snabbt allt svårare att stoppa för de fyra övriga kvarvarande republikanerna i kampen om Vita Huset. Två av dem är chanslösa: Ben Carson och John Kasich.

De två andra, Floridasenatorn Marco Rubio och Texassenatorn Ted Cruz, hänger sig kvar ett tag till, kanske rent av ett bra tag till, fast av helt olika skäl. I Ted Cruz fall handlar det om att han faktiskt vunnit mot Donald Trump en gång, i det första primärvalet i Iowa den 1 februari. Cruz, en ultrakonservativ bibelciterande jurist med uppbackning av Tea Party-rörelsen, gjorde segern i Iowa till huvudtema i sitt tal till supportrar på tisdagskvällen.

Annons
X

– Vi är den enda kampanj som visat att vi kan slå Donald Trump, sa han.

Marco Rubio har hittills inte vunnit någonting, men han vet att han numera har partiets och etablissemangets uppbackning sedan Jeb Bush, Floridas ex-guvernör, hoppat av valet i lördags.

Båda senatorerna tycks ha hyfsat starka finanser. Därmed är det upplagt för en dyr och segdragen strid om den republikanska nomineringen som, tror vissa analytiker, kan pågå in på vårkanten.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men tre republikanska kandidater är en för mycket för att hota Donald Trump, i stället stärker han sin ställning ju längre tiden går.

  Här är anledningen:

  Med start på tisdag, den så kallade Supertisdagen, röstar tolv delstater samtidigt. Det innebär också starten för ett intensivt matematiskt spel som kretsar kring siffran 1 237. Så många delegater krävs vid Republikanernas partikonvent i slutet av juli för att säkra nomineringen. Före Nevada hade Donald Trump samlat på sig knappt 70, Rubio och Cruz hade runt tio.

  Antag, för resonemangets skull, ändå att Cruz och Rubio vinner sina respektive hemstater, Texas på tisdag och Florida den 15 mars. Om Cruz tar hem, säg, hundra av Texas 155 delegater men inte vinner någonting annat den 1 mars så sitter han på 111 delegater. Trump utökar ledningen till 338 delegater, under antagandet att han sopar hem hälften av de övriga delegaterna som står på spel på Supertisdagen.

  För Rubio och hans Florida står relativt sett ännu mer på spel. Med start den 15 mars medger de republikanska reglerna att stater får dela ut delegater enligt ”winner takes all”-principen. Bland andra Florida, med 99 delegater, Arizona och Montana är sådana stater. De utgör en bra chans för en utmanare att komma ikapp Trump, men också för Trump att utöka sin ledning, om han vinner.

  **Enbart en kamp **man mot man ser ut att kunna hota miljardären från New York. Det allt troligare alternativet är en så kallad ”brokered convention” – en stökig historia där delegaterna struntar i primärvalen och börjar förhandla om vem de ska utse till presidentkandidat. I sådant kaos vill ingen hamna.

  Resultatet från Nevada visar att Donald Trump har en enorm förmåga att nå ut till nästan alla sorters väljare. Han var till och med latinoväljarnas favorit i Nevada. Varför, undrar många. Men hans framfart blir mer begriplig om man studerar den ekonomiska utvecklingen för miljontals amerikanska hushåll de senaste decennierna.

  **Medan lönerna **för medelklassamerikaner stagnerat samtidigt som de jobbat mer och mer så har Washington varit upptaget med internt politiskt käbbel. Och på Wall Street har storbankerna växt sina tillgångar till aldrig tidigare skådad nivå, efter att ha ställt till med den värsta recessionen sedan 30-talet under 2008-2009.

  Det är bland annat ilskan över dessa sakförhållanden som Donald Trump – och även Bernie Sanders – framgångsrikt tappar ur de amerikanska folklagren. Samtidigt som det politiska etablissemanget i Washington helt verkar ha missat dem.

  Annons

  Donald Trump var överlägsen i Nevadas primärval.

  Foto: Jae C. Hong/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X