Annons
X
Annons
X

Allt står på spel i ödesvalet 2010

Flera av partiledarna gör sin sista valrörelse i år. Allt står på spel på båda sidor om blockgränsen, och med dagens partiledardebatt inleds det politiska ödesåret 2010.

Hur har ledigheten varit?

Maud Olofsson semestrade i Sydafrika medan Västsverige höll andan för Saab. Har hon sminkat över solbrännan i dag?

Annons
X

Lars Ohly opererade menisken på privata Sophiahemmet. Är han dagens haltande ben i den rödgröna alliansen?

På kvällen den 19 september står alla partiledare ensamma medan siffrorna obönhörligt rullar fram på tv-skärmarna. Dagens debatt blir en förhandsvisning av hur partiledarna tänker göra för att valkvällen inte ska sluta med att det egna huvudet också rullar.

Här är några tecken att leta efter för den som följer debatten, med partierna i omvänd storleksordning från senaste Sifomätningen.

Kristdemokraterna: Försöker Göran Hägglund exploatera höstens heta kulturdebatt om ”verklighetens folk”? I så fall krävs det nog konkreta förslag som utmanar det egna partiet. Förra veckan kom lite i skymundan en KD-märkt alkohollag som ska ge fler krogar alkoholtillstånd. Vill och vågar Hägglund blinka till verklighetens folk, genom att sjunga den fria alkoholens lov idag?

Vänsterpartiet Som SvD berättar här intill vill Lars Ohly inte kompromissa om hela den ekonomiska politiken före valet. Tänker Lars Ohly mest på vänsterpartiet eller på den rödgröna alliansen i debatten idag?

Centerpartiet

Orkar Maud Olofsson göra en nystart? Hon har gjort om Centern enligt rådande borgerligt mode, med drastiska kursomläggningar och tydlig blockpolitik. Men nu flyr väljarna och förnyelsen har tappat tempo. Efter snart nio år är Olofsson ålderspresident bland partiledarna, och sitter knappast kvar efter ett borgerligt nederlag.

Folkpartiet Jagar alltid frågan med stort F som i Folkpartiet. Har Jan Björklund hittat något som kan bära partiet som skolfrågan länge gjorde, eller lyfta det som språktestet i valrörelsen för åtta år sedan?

Miljöpartiet: Klimatet är gynnsamt för de gröna, men i regeringsfrågan är det ”do or die” för språkrören, eftersom stadgarna kräver att de lämnar sina posterna senast 2011. På politisk toppnivå överlever de bara genom att bli ministrar.

Moderaterna: Det mesta är annorlunda, men precis som i förra valrörelsen är ”jobben på väg”. Enligt regeringen börjar den höga arbetslösheten falla till hösten.

Men Fredrik Reinfeldt får inte upprepa Socialdemokraternas misstag från 2006, att måla framtiden för ljus. Statsministern måste skaffa sig mandat för fortsatta reformer, och svårast av allt: väljarna måste komma från andra sidan blockgränsen.

Socialdemokraterna: Den rödgröna alliansen går som tåget i opinionen, men med usla för- troendesiffror är Mona Sahlin sin egen svaga punkt. Om Mona Sahlin inte blir statsminister i höst så leder hon inte heller partiet i valrörelsen 2014. Idag måste hon framställa sig som rätt person att leda landet ur jobbkrisen.

Valrörelsen 2006, borgerliga alliansen

30 aug -04

Högforsmötet

Allians för Sverige bildas när de fyra borgerliga partiledarna träffas hemma hos Maud Olofsson i Högfors, med sikte på valet 2006.

1 nov -04

Arbetsgrupper

Sex gemensamma arbetsgrupper inom olika områden tillsätts för att utveckla politiken.

30 aug -05

Bankerydsöverenskommelsen

Partiledarna träffas hemma hos Göran Hägglund i Bankeryd och spikar den ekonomiska politiken.

23 feb -06

Konvent Partierna samlas för två dagars konvent i amerikansk stil.

23 aug -06

Valmanifest

De borgerliga partierna presenterar ett gemensamt valmanifest i Gustavsberg, ”Fler i arbete – mer att dela på”.

17 sept -06

Valdagen. Den borgerliga alliansen tar regeringsmakten.

Valrörelsen 2010, borgerliga alliansen

20 okt -08

Varbergsmötet

Partiledarna träffas i Varberg för att planera Alliansens utveckling. En arbetsgrupp tillsätts för den ekonomiska politiken. En valplattformsgrupp tillsätts också.

3 juli -09

Delrapport

Alliansens grupp för den ekonomiska politiken presenterar en delrapport.

13 okt -09

Arbetsgrupper

Tio reformarbetsgrupper skapas för att ta fram politiken inom olika områden för 2010–2014.

?

Den ekonomiska arbetsgruppen ska bli klar under senvåren/försommaren.

?

En gemensam valmanifest ska presenteras i sommar.

19 sept 2010

Valdagen.

Valrörelsen 2010, rödgröna alliansen

8 okt -08

S+MP-alliansen

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar allians för att bilda koalitionsregering 2010, meddelar Mona Sahlin och MP:s språkrör på en presskonferens, utan Vänsterpartiet.

10 okt -08

Öppning för V

Efter svidande intern kritik bjuder Sahlin in V-ledaren Lars Ohly till diskussioner om den ekonomiska politiken.

7 dec -08

S+MP+V-alliansen

Vänsterpartiet tas med i den rödgröna alliansen, meddelas på en presskonferens. Fem arbetsgrupper bildas för att ta fram en gemensam politisk plattform.

?

En gemensam ekonomisk politik ska presenteras strax efter vårbudgeten i april.

?

En gemensam valplattform ska presenteras till sommaren.

19 sept 2010

Valdagen.

Fler artiklar

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X