X
Annons
X

Allt mer sin fars son

Med gripandet av Saif al-Islam grusas de Gaddafi-lojalas bästa hopp om att bygga upp ett motstånd kring återstoden av familjen. I ett slag fulländas också Saif al-Islams omvandling från en av faderns viktigaste kritiker till regimens främste försvarare som ställs till svars för dess övergrepp.

Trots att han saknat en formell roll i Libyens styre ansågs Saif al-Islam länge vara landets näst mest inflytelserika person och en självklar arvinge till Muammar Gaddafi. Men till skillnad från fadern visade den 39-årige ungkarlen, med två tigrar som sällskapsdjur, upp ett sansat och belevat ansikte utåt.

Som ordförande i Gaddafis internationella kulturfond engagerade han sig sedan 1990-talet i humanitära frågor och medlade i flera känsliga konflikter. Han bidrog till att Libyen tog på sig ansvaret för sprängningen av ett Pan Am-plan över skotska Lockerbie och till att skrinlägga faderns planer på atomvapen. Tillsammans med oljeleveranser och åtgärder för att hejda flyktingströmmen som gick via landet ledde detta till en islossning mot väst.

Saif al-Islam Gaddafi i lastrummet på ett flygplan i Zintan i norra Libyen. Efter omständigheterna mår han bra, enligt egen utsago.

Foto: REUTERS Bild 1 av 3

Den fångade Saif al-Islam med handen i bandage, fotograferad på hemlig ort. Bilden kommer ursprungligen från libysk tv.

Foto: REUTERS Bild 2 av 3

Arkivbild. Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam Gaddafi.

Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X