Annons
X
Annons
X

Allt mer kaotiskt i Grekland

Läget i Grekland blir allt mer kaotiskt. Stafettpinnen att försöka bilda ny grekisk regering har lämnats över till det näst största partiet – men det verkar inte sannolikt att vänsterpartiet Syriza får med sig tillräckligt många andra för att forma en regering. Ett nyval rycker allt närmare och det väntas tvära kast på marknadsplatserna den närmaste tiden.

[object Object]
En staty av den grekiska gudinnan Athena i Aten. Foto: KOSTAS TSIRONIS/AP

Syrizaledaren Alexis Trsipras hoppas på att få med sig partiledarna för Ny Demokrati och Pasok och att de drar tillbaka sitt stöd till den flora av åtstramningar som krävs i Grekland för att landet ska komma i åtnjutande av det EU-ledda räddningspaketet. Han betonar också att de stora partier som tidigare stött paketet inte längre är i majoritet i parlamentet, efter söndagens val.

Den 38-årige ledaren för Syriza, Alexis Trsipras, ökade kraftigt i popularitet i och med söndagens valresultat. Med valet i ryggen ställer han ett ultimatum till de konservativa och socialistiska partiernas ledare nu när han under onsdagen ska försöka forma en koalititionsregering.

Förhandlingar om en eventuell regeringsallians planeras kicka i gång runt klockan fyra i eftermiddag, men redan under tisdagskvällen uttryckte ledarna för Ny Demokrati och Pasok att de inte är medgörliga utan står fast vid de olika åtstramningar som är a och o för att Europas största sorgebarn ska få sina välbehövliga penninginjektioner och delvis avskrivna skulder från långivarna.

Annons
X

Förutsättningarna för att få med sig de så kallat konservativa partierna bedöms således som ytterst små. Ny Demokratis ledare Antonis Samaras svaromål på inviten från Syriza talar sitt tydliga språk.

– Herr Tsipras har bett mig att skriva under för att förstöra Grekland. Det gör jag inte. Landet har inte råd att leka med elden, blev Samaras svar enligt nyhetsbyrån AFP.

Detta understryker att det finns partier som är medvetna om att de åtstramningar som görs och planeras måste fortsätta för att få det stöd från EU och IMF, den internationella valutafonden, som måste till för att få rätsida på landets ekonomi och – i förlängningen – behålla sin status som ett av euroländerna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Grekland måste vara medvetet om att det inte finns några alternativ till det överenskomna reformprogrammet om landet fortsatt vill vara en medlem i eurozonen, säger Jörg Asmussen som är en styrelseledamot i den Europeiska Centralbanken, ECB, till den tyska affärstidningen Handelsblatt.

  Financial Times konstaterar att Grekland är på väg mot en tydlig konflikt med internationella långivare i och med att det radikala, vänsterorienterade, Syriza kräver att ingångna avtal ska rivas upp. Detta ultimatum – ett slut på sparåtgärder på flera plan för att Grekland ska kunna kapa sitt budgetunderskott – innebär att Trsipras är inne på konfliktens väg, enligt den brittiska tidningen.

  Wall Street Journal konstaterar i en ledare att marknaden underskattar följdverkningarna i Europaekonomin utifall ett scenario att Grekland är på väg att lämna eurosamarbetet.

  – Om Grekland lämnar euron blir effekten allvarlig. Inlåningen lämnar svaga länder (i euroområdet) vilket undergräver banksektorn. Investerare drar sig för att satsa på statsobligationer i många länder och väljer i stället säkerheten i Tyskland, heter det bland annat i ledaren.

  Lefteris Farmakis, en strateg som arbetar inom japanska Nomura på denna storkoncerns Londonkontor, säger också till tidningen att marknaden definitivt underskattar risken och att marknadsreaktionerna så här långt, efter helgens val, varit oväntat små utifrån det scenario med svallvågor utanför Grekland som blir fallet om landet vänder eurosamarbetet ryggen eller tvingas därifrån.

  På börserna i Stockholm och Frankfurt hade uppgångar i den tidiga handeln vänts till nedgångar strax efter klockan elva. Både på börser och på penning- och valutamarknaderna är det politiska dödläget i Grekland i fortsatt fokus och en påtaglig osäkerhetsfaktor som väntas leda till tvära kast på marknadsplatserna den närmaste tiden.

  – Marknaden väntas fortsätta vara sårbar i närtid. Uppgifter från Grekland om att landet inte kommer att hålla fast vid överenskomna besparingsåtgärder kan lätt få marknaden att rossla till, säger Markus Huber, handlare på ETX Capital i London, till Bloomberg News.

  Annons
  Annons
  X

  En staty av den grekiska gudinnan Athena i Aten.

  Foto: KOSTAS TSIRONIS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X