Annons

SkugganAllt ljus på Strindbergs skugga

Marit Furn (född 1977) studerar på psykologprogrammet och arbetar som bildkonstnär.
Marit Furn (född 1977) studerar på psykologprogrammet och arbetar som bildkonstnär. Foto: Sara Mac Key

August Strindberg, ömklig och med dåliga tänder, tar en stor plats i Marit Furns debutroman. Men störst plats tar titanens polske förföljare, en antihjälte som lyckas göra guld. Furn skapar en frihet som är litteraturens egen, skriver Kristoffer Leandoer.

Under strecket
Publicerad

1977 gav Lars Gustafsson ut den lilla uppslagsrika romanen ”Tennisspelarna”, som utspelas under några höstveckor på en universitetscampus i Texas och där vi bland annat möter doktoranden Bill, vars huvudsakliga uppgift är att irritera den svenske gästprofessorn Lars Gustafsson med sin sensationella upptäckt av den polske kemisten Zygmunt I Pietziewzskoczskys memoarer, som hotar att äventyra gängse syn på Strindbergs infernokris. I dessa memoarer sägs Pietziewzskoczsky nämligen berätta om hur han ingått i en grupp polska anarkister som spionerat på Strindberg, snokat bland hans papper och släppt in gas i hans hotellrum för att söva honom och komma åt hemligheten bakom hans påstådda guldmakeri: Strindberg var alltså inte galen, han var förföljd på riktigt, om inte av makterna så av polska anarkister!

Tanken måste ha legat i tiden: två år efter Gustafssons muntration avfärdade Olof Lagercrantz myten om infernokrisen genom att hävda att Strindberg lekte förföljd, det var ett tankefoster, en del av hans kreativa process: handstilen som rapporterade från inferno var lika jämn som vanligt, iakttagelseförmågan lika skarp. Strindberg var enligt Lagercrantz på gott humör.

Annons
Annons
Annons