Annons

Allt knappare resurser ger minskad valfrihet

Socialdemokraterna vill göra kommunal verksamhet till norm eller förebild. I verkligheten är många kommunala verksamheter svagt finansierade och håller låg kvalitet. Det vore bra om S vågar säga sanningen – att väljarna nu möter allt mindre frihet när resurserna är allt knappare, skriver Dan Andersson, f d chefsekonom, LO.

Under strecket
Publicerad

Är verkligen rätt frågor i fokus hos Socialdemokraterna? På kongressen i veckan ska de besluta om vinstbegränsningar i offentlig verksamhet. Hur kongressen än beslutar är detta inte den stora frågan.

Det är praktiskt svårt att begränsa vinster i mindre företag. Därför är det bara 3,4 miljader kronor av de privata tjänsteföretagens rörelseresultat, efter avskrivningar, som kan vara underlag för vinstbegränsning. Det motsvarar ungefär en halv procent av kommuners och landstings utgifter. Men den ökade koncentrationen på de offentliga marknaderna innebär att mer resurser hamnar i de stora vård- och omsorgskoncernerna. Hittills har vinsterna varit begränsade men en uppskattning är att underlaget för en vinstbegränsning kan vara i intervallet 10–15 miljader kronor år 2020. Vinster kommer framöver nog att bli ett problem.

Annons
Annons
Annons