X
Annons
X

Allt fler stadsbor bitna av bins diskreta charm

Biodling har blivit en hobby för unga, ekologiskt medvetna stadsbor. Den är fashionabelt excentriskt, tidlöst och ett inte alltför tröttsamt sätt för karriärklättrare att leva i kontakt med naturen. Det flitiga biet är på var mans läppar i staden. Men inte alla ler.

BRYSSEL
Det började med stadsträdgårdarna. Betonggrå takterasser, bakgårdar och balkonger förvandlades under 00-talet till lummiga tillflyktsorter med blommor, frukt och grönsaker. Arkitekter fick i uppdrag att tänka grönt och skapa luckor av syre i avgasfyllda asfaltsskogar, och ökad efterfrågan på närproducerad, ekologisk mat gjorde att allt fler människor ville odla själva, även i stan.

Många av de nya trädgårdsmästarna insåg snart att tillförlitlig pollinering är ett måste för goda skördar. Och till det behövs bin. Och voilà – "urban biodling" föddes, en snabbt växande företeelse i metropoler som Tokyo, Paris, London och New York, och snart varje storstad däremellan.

Biodlingar på taken i världens storstäder blir en allt vanligare syn. I Bryssel finns ungefär 200 stadsbiodlare och över 600 bikupor. ”Urban biodling” är en företeelse som sprider sig snabbt bland världens stadsbor.

Foto: APIS BRUOCSELLA Bild 1 av 3

Varje bikupa rymmer omkring 60 000 bin – vilka köpts med stamtavla.

Foto: APIS BRUOCSELLA Bild 2 av 3

Kort men intensivt liv. Arbetsbina lever endast i cirka 45 dagar.

Foto: AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X