Annons
X
Annons
X

Allt fler S-väljare vill att Juholt avgår

Håkan Juholt fortsätter att tappa stöd inom det egna partiet. Allt fler S-väljare vill att partiledaren avgår och den förlåt mig-turné som Juholt genomfört har inte stoppat förtroendekrisen. Det visar en Sifo-undersökning som SvD låtit göra.

När SvD/Sifo i oktober frågade 1 000 personer om deras förtroende för Håkan Juholt tyckte 42 procent att S-ledaren borde avgå. Nu, drygt en månad senare, har siffran ökat till 48 procent.

Samtidigt tappar Juholt också stöd inom det egna partiet. Allt färre S-väljare ser honom som en tillgång för partiet och fler tycker att S behöver en ny partiledare. I oktober svarade 28 procent av S-väljarna att Juholt borde avgå - idag är siffran uppe i 37 procent.

– Det är en signifikant förändring, så visst kan man säga att Håkan Juholt tappar stöd, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo:s opinionsundersökningar.

Annons
X

SvD har frågat tre politiska experter om varför Juholt fortsätter att tappa stöd.

Jenny Madestam, statsvetare, Stockholms universitet:

Diskussionerna kring Håkan Juholt och hans framtid är ett symptom på underliggande konflikter inom partiet, anser statsvetaren Jenny Madestam. Hon beskriver Socialdemokraterna som ett parti i ett krisläge, men också en partiledare som fläckats av den senaste tidens medierapportering.

– Han avviker väldigt mycket från vad svenska folket vill ha hos en person som skulle kunna bli statsminister. Som statsminister ska du vara fläckfri och statsmannamässigt. Du kan inte göra saker som hans bostadsersättningsaffärer.

Varför fortsätter han tappa stöd?

– Efter bidragsaffärerna har det kommit en rad småsaker och det har öppet visat sig att det finns människor på andra toppositioner i partiet som inte har förtroende för honom. Det skadar honom och färgar av sig på väljarna.

Partiet talar om en nystart - hur påverkar de här siffrorna möjligheten till det?

– Det är klart att de påverkar. När du har dåliga siffror bakbinds du mer och är mer påpassat av ditt parti, men samtidigt är det just i det läget du behöver frihet att agera och mejsla ut en riktning. Det är ett dilemma och något som blir svårt för honom.

Ulf Bjereld, statsvetare och medlem i socialdemokratiska Broderskapsrörelsen:

Den senaste månaden har inte varit en bra månad för Håkan Juholt. Det menar s-kännaren Ulf Bjereld och pekar på två problem: otydliga uttalanden och brist på öppet stöd från ledande socialdemokrater som Thomas Östros.

– De här två sakerna påverkar även S-väljarna, säger Bjereld.

Vad säger siffrorna om Håkan Juholts framtid?

– Ingen hade nog trott att det här skulle blåsa över fort, möjligen hade man hoppats att det skulle plana ut. Men pilarna går istället åt fel håll. Situationen har försämrats under den här månaden och det gör att partiets tålamod tryter.

– Jag tror dock att han sitter säkert till våren, om nu inget extraordinärt händer. Men ser det likadant ut i vår så blir det en tung uppförsbacke för honom. Å andra sidan, har siffrorna då lyckats svänga tillbaka finns det en psykologi i det och då ser det bättre ut för honom.

Hur ska partiet vända trenden?

– Partiet är försvagat och behöver arbetsro för att samla sig. Man formulerar inte politiska förslag rakt ut i luften, utan de måste vila på en ideologisk grund och ha en trovärdighet i partiet. Det kräver mycket tankearbete, kraftsamling och politisk skicklighet.

Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet:

Socialdemokraternas förtroenderåd ska i helgen ta beslut om nya sysselsättningsmål och mål för offentliga investeringar. Två förslag som Katrine Kielos ser som en möjlighet för partiet att återigen diskutera politik. Just bristen på oppositionspolitik ser hon som ett av problemen för Håkan Juholt.

– Partiet måste bli hårdare i sin opposition mot regeringen, säger hon.

Varför fortsätter Håkan Juholt att tappa stöd inom partiet?

– Man förväntar sig en oppositionspolitik från S, och det har man inte fått den senaste månaden eftersom Håkan Juholt har varit ute på den så kallade förlåt mig-turnén. Det tror jag är anledningen till att han fortsätter tappa stöd.

Varför hjälpte inte turnén?

– S-väljarna vill inte ha en partiledare som åker runt och ber om ursäkt, de vill ha en Håkan Juholt som bedriver en tydlig oppositionspolitik mot vad man upplever som en visionslös regering utan empati.

Inför förtroenderådet talas det om en nystart för partiet - vilket mandat har Juholt att göra den här nystarten?

– Det är många som talar om mandat och om han har det eller inte. Men som partiledare är det något man tar sig. Jag tror folk förväntar sig att han ska göra en omstart för partiet.

Juholt ett sänke för S blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X