Annons
X
Annons
X

Allt fler pensionärer i skuldproblem

Allt fler nyblivna pensionärer får problem med sina skulder. I Kronofogdemyndighetens senaste årsrapport betecknas gruppen som ”en tickande bomb”. Medan antalet skuldsatta personer hos myndigheten generellt har minskat de senaste åren har pensionärerna gått i motsatt riktning.

Foto: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX

Mellan 2003 och 2011 ökade antalet skuldsatta personer över 66 år med 4 procent efter att hänsyn tagits till befolkningsökningen i gruppen. Det skriver pensionärsorganisationen SPF:s tidning Veteranen.

Ökningen låter kanske inte så alarmerande men under samma period har antalet skuldsatta hos Kronofogden sett till befolkningen i stort minskat med 3,5 procent. I Kronofogdemyndighetens årsrapport skriver myndigheten att de får signaler från kommunerna om att de allt oftare får ta emot pensionärer med skuldproblem.

De kommunala budget- och skuldrådgivarna går så långt att de betecknar pensionärernas skuldproblem som ”en tickande bomb” konstaterar Kronofogdemyndigheten.

Annons
X

– Det är inte alla som har försäkringar som täcker upp till den inkomstnivå de hade innan pensionen. Många har kanske inte heller tillräcklig grundkompetens om hur inkomsten påverkas när de går i pension, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet, till Veteranen.

I
Kronofogdemyndighetens årsrapport förklaras en del av pensionärernas problem med att många av dem som skulle behöva minska sina fasta utgifter kan ha svårt att göra det. Bland annat konstateras det att många pensionärer har både hus och lån, och med dagens hyresnivåer kan de ha svårt att hitta alternativa boenden som är billigare.

Enligt Kronofogdemyndigeheten har man det senaste året börjat titta närmare på gruppen. Orsaken är att varningssignaler kommit från flera håll, bland annat från kommunerna, men även bankerna har märkt av att de nyblivna pensionärerna har det tufft ekonomiskt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På Swedbank uppger man att nyblivna pensionärer förekommer allt oftare bland bankens skuldsaneringsärenden och man märker att andelen som inte kan betala sina bostadslån ökar.

  – Det är vanligt att pensionärer ringer och plötsligt har fått mindre pengar att betala skulder för, säger Gunilla Brette, chef för kravenheten på Swedbank till Veteranen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X