Annons

Allt fler med jobb lever i fattigdom

För vissa lönar det sig att jobba, för andra inte. Så ser verkligheten ut i Sverige just nu. Att klara sig på sin lön har blivit den nya klassmarkören, det som är skiljelinjen mellan dagens över- och arbetarklass. Ett nygammalt problem, working poor, arbetande fattigdom, är tillbaka på bred front. Detta visar ny, unik SCB-statistik, skriver Lina Stenberg, Tankesmedjan Tiden.

Publicerad

Rapporten ”Working poor – om arbetande fattigdom och klass” visar precis hur djupa klyftorna har blivit i vårt land. Den relativa fattigdomen som definierats av EU och SCB, att ha en inkomst under 60 procent av landets medianinkomst, har ökat. Personer utanför arbetsmarknaden har fått det allra värst. Nästan hälften av dessa, 46 procent lever i fattigdom i dag jämfört med 24 procent 2005.

Men inte bara de som saknar arbete har fått det svårare ekonomiskt, även de som jobbar har blivit fattigare. Detta är anmärkningsvärt. Det är något som inte stämmer i ett välfärdsland när även de som jobbar inte klarar sig ekonomiskt.

Annons
Annons
Annons