Annons

Jesper Sundén:Allt fler inblandade i krigets Libyen

Milismän som strider för regeringen i Libyens huvudstad Tripoli tar sikte på trupper tillhörande krigsherren Haftar, som är allierad med regeringen i Tobruk.
Milismän som strider för regeringen i Libyens huvudstad Tripoli tar sikte på trupper tillhörande krigsherren Haftar, som är allierad med regeringen i Tobruk. Foto: Ricard Garcia Vilanova/AP

Kriget i Libyen utkämpas allt mer av legosoldater från olika länder. Nu ska Turkiet skicka dit syriska rebeller som ska strida mot bland annat ryssar och sudaneser. ”Förräderi” tycker syriska oppositionella.

Under strecket
Publicerad

Krigsherren Khalifa Haftar (trea från vänster) i franska presidentpalatset, på väg att träffa president Emmanuel Macron, förra året.

Foto: Francois Mori/AP

På klipp i sociala medier kan syriska rebeller ses ropa religiösa slagord och håna den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Det är onekligen udda. Deras fiende brukar ju annars vara Syriens president Bashar al-Assad. Ännu märkligare är att klippen är inspelade i Libyen, där de syriska rebellerna uppenbarligen befinner sig.

Hur kommer det sig att de inte är i Idlib, i västra Syrien, där det just nu pågår en offensiv av syriska regimstyrkor med stöd av Ryssland? Rebellerna har förlorat omkring en femtedel av sitt område och över 235 000 människor har tvingats fly de senaste två veckorna, enligt FN.

Annons
Annons
Annons