Allt fler frågor kring Irakfången

Frågetecknen kring Minas Ibrahim al-Yousifi, som säger sig ha suttit kidnappad i Irak i 50 dagar, har ökat sedan han återvänt till Sverige och hållit presskonferens här.

Under strecket
Publicerad
Minas Ibrahim al-Yousifis på presskonferensen i Södertälje i förrgår.

Minas Ibrahim al-Yousifis på presskonferensen i Södertälje i förrgår.

Annons

Perspektiv | Minas Ibrahim al-Yousifi

Särskilt exilirakier skakar på huvudet åt Minas Ibrahim al-Yousifis motsägelsefulla och häpnadsväckande uttalanden efter återkomsten till Sverige.
I en Aktuelltintervju på onsdagskvällen sade han sig ha blivit bjuden till Bagdad av Saddam Hussein 1992 och 2000. Vid det första tillfället ska han enligt egen utsaga ha blivit erbjuden en ministerpost av Saddam Hussein, något han tackade nej till. Vid det senare besöket påstår han att han sagt till Saddam att denne borde ”avgå”.
I olika intervjuer säger han att det var ”motståndsrörelsen” (muqawama på arabiska) som kidnappat honom - ett uttryck som får exilirakier att studsa till eftersom irakiska kidnappnings-offer som kommer levande ur sin fångenskap brukar tala om sina kidnappare som terrorister, inte som motståndsmän.
Minas Ibrahim al-Yousifi har ytterligare bidragit till förvirringen genom att i en intervju med Sveriges Radios arabiska sändningar påstå att han själv står motståndsrörelsen i Irak nära.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons