Allt fler dieslar i miljöbilstoppen

Gas- och etanoldrivna bilar hamnar i topp när Gröna Bilister för elfte året miljörankar utbudet i Sverige. Bästa bensinbil är Toyotas hybridbil Prius men alltfler dieselbilar tar sig in på listan i år, även stora sådana som Citroën C5, Audi A6 och Peugeot 407.

Under strecket
Publicerad
Gröna Bilisters nye ordförande Jakob Lagercrantz delar ut priser och diplom vid Stadshuset i Stockholm.

Gröna Bilisters nye ordförande Jakob Lagercrantz delar ut priser och diplom vid Stadshuset i Stockholm.

Annons

Allra miljöbäst är enligt Gröna Bilister småbilen Fiat Punto i gasdriven version, då kallad Bi-Power. Bilen har sålts i 130 exemplar, främst till kommuner.
Listvinnarna är alltså bilar som drivs med förnyelsebara bränslen, speciellt de som drivs med biogas (som framställs av biologiskt avfall på t ex soptippar). Även riktigt stora bilar som Volvo S80, Mercedes E200 och Opel Zafira hamnar i toppskiftet när de tankas med biogas.

Diplomutdelningen till vinnarbilarna var den elfte i ordningen, den skedde vid Stockholms stadshus och prisutdelare var Gröna Bilisters nye ordförande Jakob Lagercrantz – som själv kör dieseldrivet, familjebussen Peugeot 807.
Hans sexpersonersfamilj behöver en så stor bil, förklarar han, och han köpte den i fjol för partikelfiltrets skull.
Nu har det visat sig att modellen inte klarar Gröna Bilisters egen kravnivå, att miljöbästa bilar måste tillhöra Miljöklass 2005.
– Jag får väl byta till nästa år, om inte Peugeot löser det, säger Jakob Lagercrantz som konstaterar att dieslarna kommit starkt och är en av vägarna för framtiden men att mångfald är bra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons