Annons
X
Annons
X

Allt fler bloggar från fängelset

Lasermannen John Ausonius har börjat blogga om livet på fängelset. Men den livstidsdömde 59-åringen är långt ifrån den enda dömda brottslingen som använder sociala medier för att sprida sitt budskap – trots att intagna inte ska ha fri tillgång till internet.

Lasermannen John Ausonius har börjat blogga om livet på fängelset. Bilden är från 2011.

Lasermannen John Ausonius har börjat blogga om livet på fängelset. Bilden är från 2011. Foto: YVONNE ÅSELL

Det var strax innan jul som den John Ausonius – känd som lasermannen och dömd till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och tre bankrån – började blogga om livet på anstalten. Till dags datum har tre inlägg gjorts med bland annat kritik mot Kriminalvården och reglerna i fängelset.

Men John Ausonius är alltså långt ifrån ensam om att blogga om livet som dömd kriminell. Trots att intagna på landets fängelser inte har fri tillgång till internet finns en rad exempel på dömda som har skrivit om livet innanför murarna.

Tidigare har bland annat Tony Olsson, dömd för sin inblandning i polismorden i Malexander, lagt ut dagboksanteckningar på en blogg. Och hos nättidskriften Paragraf bloggar Ricard Nilsson, dömd för att ha skjutit ihjäl en bilhandlare och två andra personer 1999. Även inom rättspsykiatrin finns intagna som bloggar, däribland Sture Bergwall.

Annons
X

Enligt Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson är det här ett fenomen vi lär få se mer av.

– Vi har haft några profilfångar tidigare som har skrivit om livet i fängelset och det är rimligt att tro att det kommer att öka, säger han till SvD.se.

Reglerna för de intagna är egentligen väldigt enkla: ingen har fri tillgång till internet och kan därmed varken blogga, twittra eller använda andra sociala medier som Facebook för att kommunicera med omvärlden. Men även om internettillgången är väl kontrollerad kan den intagne anlita anhöriga eller andra för att få ut sitt budskap. John Ausonius skriver på sin blogg att han använder sig av ett ombud.

– Vi har ingen rätt att lägga oss i hur en intagen använder sina sociala kontakter eller sin permission. Yttrandefriheten är en lagstadgad rättighet och det är inget vi problematiserar, säger Christer Isaksson.

Trots det medger Kriminalvården att det kan finnas problem när intagna berättar om livet i fängelset.

– Det kan störa verksamheten, visst kan det göra det. Om det är så att det sprids väldigt mycket kunskaper om rutiner och förhållanden och om vår personal så blir det ett nytt osäkerhetsmoment för oss. Ytterst kan man tänka sig att någon utnyttjar den möjligheten för att kartlägga vår verksamhet, säger Christer Isaksson.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen?

quiz.svd.se

2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer

quiz.svd.se

2010: Vad minns duav skandalernas år?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Lasermannen John Ausonius har börjat blogga om livet på fängelset. Bilden är från 2011.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X