Allt fler biografer utanför innerstan

De stora biokomplexen blir fler och fler. På de flesta platser i landet byggs de mitt i stan, men i Stockholm hamnar nya biografer i förorten. Under klassiska Fontänen i Vällingby byggs nu fyra moderna salonger.

Under strecket
Publicerad
Fontänens nya salonger kommer att byggas under jord.

Fontänens nya salonger kommer att byggas under jord.

Annons

När Svenska Bostäder planerade Vällingby centrums totalrenovering var det ett lika självklart som avgörande villkor att ett biokomplex skulle ligga i anslutning till det.
Fontänen, som invigdes mitt under abc-stadens glansdagar den 22 oktober 1956, blev den självklara utgångspunkten, och tillsammans med SF-Bio kom man överens om att landets enda byggnadsminnesmärkta biograf skulle upprustas och bli kärnan under vilken fyra toppmoderna salonger skulle byggas. Efter en nödvändig antikvarisk utredning inleddes projektet där hyresvärden står för byggnadskostnaderna och SF-Bio för inredningen.
Det nya biografkomplexet är tänkt att invigas lagom till 50-årsjubileet nästa år.

– Att vi bygger så mycket fler-bio är främst av ekonomiska skäl. Många filmer lockar mycket folk och fyra, fem stycken behövs oftast för att det ska bli lönsamt, säger SF:s etableringschef Mats Kullander.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons