Annons
X
Annons
X

Allt fler barn lever i fattigdom

Klyftorna mellan rika och fattiga barnfamiljer i Sverige ökar. Värst är det för ensamstående föräldrar där medelinkomsten fortsätter att minska. Det visar en ny rapport från Rädda Barnen.

(uppdaterad)

Barn som lever med en förälder fortsätter att ha det tufft ekonomiskt.

Medelinkomsten för ensamstående föräldrar har minskat med cirka fem procent mellan 2007 och 2008, då de hade 71,5 procent av medianinkomsten i Sverige att leva på.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sophia Lövgren, generalsekreterare på föreningen Sveriges Makalösa föräldrar, som erbjuder stöd och hjälp till ensamstående föräldrar, är inte förvånad över resultatet.

  Annons
  X

  –När det har varit lågkonjunkturer som påverkat alla, så har ensamföräldrar aldrig riktigt kommit ikapp ekonomiskt, säger hon.

  Orsakerna till detta är flera, tror Sophia Lövgren. En är att underhållsstödet som betalas till föräldrar med ensam vårdnad, liksom bostadsbidraget, inte har följt kostnadsutvecklingen i samhället, menar hon.

  –Underhållsbidraget har höjts med 100 kronor på 12 år och det är inte rimligt.

  Sophia Lövgren tror också att diskriminering i arbetslivet på olika sätt påverkar den ensamståendes ekonomi.

  –Det kan handla om svårigheter att avancera på jobbet, få rätt lön och att respektera att man måste vara hemma med sjuka barn.

  Rädda Barnens rapport visar att barnfattigdomen totalt sett i Sverige har ökat. 10000 fler barn levde i fattiga familjer år 2008 än året innan. Cirka 220000 barn i dag lever i familjer som inte har råd att betala för det allra mest nödvändiga, som mat och kläder.

  –Jag pratar med föräldrar som äter en lagad måltid varannan dag för att ha råd och som inte har gått till tandläkaren på tio år, säger Sophia Lövgren.

  Enligt rapporten ökar också skillnaderna mellan rika och fattiga familjer. Klyftorna är störst i storstadsregionerna, där de med god ekonomi får det stadigt bättre, medan de fattiga får det sämre. Det skiljer mycket mellan olika stadsdelar.

  Exempelvis är andelen barn i fattiga familjer två procent i stadsdelen Torslanda i Göteborg, medan den är 61,4 procent i Rosengård i Malmö.

  Rapporten visar att fattigdomen är mer än fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund, jämfört med bland barn med svensk bakgrund.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X