Annons

Allt fler barn förövare och offer i vapenvåld

En man i 25-årsåldern mördades i Rinkeby förra året. Enligt domen var skytten 16 år.
En man i 25-årsåldern mördades i Rinkeby förra året. Enligt domen var skytten 16 år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skjutvapenvåldet kryper ner i åldrarna och barn under 16 år rekryteras till kriminella nätverk i Stockholm.

– Det är rent och skärt utnyttjande, säger gängexperten Amir Rostami.

Under strecket
Publicerad

Amir Rostami forskar i gängkriminalitet.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Amir Rostami forskar i gängkriminalitet.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

På fredagsmorgonen vaknade Stockholm upp till nyheten om ännu en skjutning. Det var vid midnatt som polis larmades till Hammarby sjöstad. Där påträffades en misshandlad och skottskadad man som fördes med ambulans till sjukhus. På fredagsförmiddagen var skadeläget på den skjutna mannen fortfarande oklart, och polisen jagade fortfarande efter skytten.

Antalet skjutningar i Stockholm ligger nu i ungefärlig nivå med samma period förra året. Risken för tredje man att hamna i skottlinjen har ökat.

Amir Rostami forskar i gängkriminalitet.
Amir Rostami forskar i gängkriminalitet. Foto: Bertil Ericson/TT

Enligt polisens kartläggning finns det i dagsläget 50 kriminella nätverk. Totalt involverar gängen 1 500 medlemmar. Gängens hänsynslöshet i våldsutövningen ligger på en hög nivå nu, vilket enligt polisen åskådliggörs i regionens skjutningsstatistik.

Annons
Annons

Både skyttarna och offren blir allt yngre och två tredjedelar av de lokala gängen använder ungdomar under 16 år i den brottsliga verksamheten.

– Skjutvapenvåldet är ungdomsorienterat och det ställer nya utmaningar för de verktyg som instiftas, som ofta är riktade mot äldre personer, säger Amir Rostami, kriminolog som forskar på gängkriminalitet.

Av regeringens 34 punkter för att stoppa gängvåldet som presenterades nyligen är det flera punkter som fokuserar på skärpta straff för unga och vuxna, men bara ett fåtal som involverar förbättrade åtgärder när barn misstänks för kriminellt utnyttjande.

– Det är nödvändigt och bra att uppmärksamma att barn faller offer och blir utnyttjade av individer som befinner sig högre upp i den kriminell hierarkin, säger Amir Rostami.

Det handlar om riskreducering för anstiftaren.

– Det är rent och skärt utnyttjande. Det här är en hänsynslös miljö där personer som själva har blivit utnyttjade använder samma tekniker för att utnyttja andra. Vill man göra karriär i den kriminella världen och få kapital, är våldet en snabb väg att gå, säger Amir Rostami.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons