Allt fler barn drunknar – simskolor räddar liv

Allt färre barn i Sverige kan simma och antalet drunkningar ökar. I Jakobsbergs simhall får alla treor som behöver extra simträning.

Publicerad
”Det är viktigt att alla barn förstår varför man behöver kunna simma. Främst handlar det förstås om att inte drunkna. Men man behöver också lära sig för att kunna följa med sina kompisar och bada när man blir lite äldre”, säger simläraren Malin Bengtsson från Järfälla Simsällskap
”Det är viktigt att alla barn förstår varför man behöver kunna simma. Främst handlar det förstås om att inte drunkna. Men man behöver också lära sig för att kunna följa med sina kompisar och bada när man blir lite äldre”, säger simläraren Malin Bengtsson från Järfälla Simsällskap Foto: Yvonne Åsell

Det är bara någon vecka kvar till sommarlovet och de flesta barn ser fram emot en ledighet med många härliga bad. Tyvärr ökar även badolyckorna under de varma sommarveckorna. Förra året drunknade 13 barn, vilket är den högsta siffran sedan år 2002.

Det kan delvis bero på att det kommit många flyktingar till Sverige. Vissa av dem har inte fått lära sig att simma ordentligt i sina hemländer. En annan orsak tros vara att föräldrar blivit sämre på att hålla koll på sina barn när de badar.

Mobiltittande är en sak som distraherar och skärmförbud har därför införts på flera badhus i landet.

–  På stranden i Tylösand har det funnits livvakter i många år. Förr fick de oftast frågor från oroliga föräldrar som letade efter sina barn. Nu får de ofta frågor från barn som inte hittar sina mammor och pappor. Föräldrarna verkar inte ha tillräckligt bra koll på sina barn, trots att de befinner sig nära vatten, säger Anders Wernesten på Livsräddningssällskapet.

Allra bäst för badsäkerheten är förstås att lära sig simma. Enligt Livräddningssällskapet är simkunnigheten bland svenska barn ojämn. I vissa områden är mindre än hälften av eleverna i årskurs 6 simkunniga. I andra skolor kan nästan alla simma.

SvD Junior på besök på simskolan i Järfälla.
SvD Junior på besök på simskolan i Järfälla. Foto: Yvonne Åsell

I Järfälla kommun erbjuds alla elever i årskurs tre simskola ­genom skolan. För att öka sim­kunnigheten bland barn med
invandrarbakgrund ger H2O-­stiftelsen pengar för att ordna extra simundervisning. Även ­andra barn som behöver extra simträning får vara med.

När SvD Junior besöker Jakobsbergs simhall ställer simskoleeleverna upp längs bassängkanten. Simläraren Malin Bengtsson ber dem att hoppa i den lilla bassängen och doppa huvudet under vattnet. Därefter ska de simma en hel längd utan att sätta tårna i botten. Efter denna uppvärmning är det dags att ge sig ut på djupt vatten i den stora bassängen.

Arazm, 9 år, har blivit mycket tryggare i vattnet.
Arazm, 9 år, har blivit mycket tryggare i vattnet. Foto: Yvonne Åsell

–  Jag kan bli lite rädd om jag ser hur långt ner det är till botten. Tidigare försökte jag simma snabbt in till kanten, men nu har jag lärt mig att fortsätta simma i lugn takt, säger 9-årige Arazm.

Även kompisen Linus, 9 år, har blivit mycket tryggare i vattnet tack vare simskolan. Tidigare kunde han simma med en flytkorv under armarna, men nu klarar han en hel längd utan flythjälp.

–  Förut tyckte jag att vatten var läskigt, men nu har jag förstått att vattnet kan vara ens vän. Det tar lite tid att lära sig simma, men när man väl gjort det öppnar sig en ny värld. Det är fantastiskt att känna att man flyter ... nästan lika härligt som att fylla år, säger Linus.

Linnea, 10 år, övar på sina ben- och armtag.
Linnea, 10 år, övar på sina ben- och armtag. Foto: Yvonne Åsell

Simkompisen Linnea övar på att få till fina ben- och armtag.

–  När jag tränar här i bassängen tänker jag på hur jag ska ­simma i sjön Siljan i sommar – och på mina yngre kusiner som nog kommer att bli lite avund­sjuka på mig som kan simma, ­säger hon och ler.

SvD Junior svd.se
Annons

”Det är viktigt att alla barn förstår varför man behöver kunna simma. Främst handlar det förstås om att inte drunkna. Men man behöver också lära sig för att kunna följa med sina kompisar och bada när man blir lite äldre”, säger simläraren Malin Bengtsson från Järfälla Simsällskap

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 4

SvD Junior på besök på simskolan i Järfälla.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 4

Arazm, 9 år, har blivit mycket tryggare i vattnet.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 4

Linnea, 10 år, övar på sina ben- och armtag.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons