Annons
X
Annons
X

Allt dyrare flyga folk ur landet

Kriminalvårdens kostnader för chartrade flygtransporter har stigit brant på senare år. Ökningen fortsätter, spår myndigheten.

Av TT

Migrationsverket och polisen är beställare till Kriminalvårdens transporttjänst vid så kallade avlägsnanden (avvisning eller utvisning).

Sådana utrikes transporter kostade 141,8 miljoner kronor 2008. Kostnaden var i fjol uppe i 219,7 miljoner enligt Kriminalvården. En ökning med 55 procent.

En del av dessa transporter skedde med chartrade flygplan. Polisen nyttjar den möjligheten dels när någon är så motstridig och våldsam att reguljärflyg inte kan komma på fråga, dels när många personer ska till samma plats.

Annons
X

– I vissa fall bedömer vi att det är smidigare och humanare att chartra ett flygplan om många ska till ett visst land, säger Per-Uno Johansson, enhetschef vid gränspolisens utredningsenhet i Stockholm.

Som exempel nämner han flyg till Irak med upp mot 50 personer.

– Ett tag var det väldigt besvärligt och dyrt att flyga reguljärt dit.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Från 2011 till 2012 ökade antalet chartrade flyg från 90 till 130, uppger Kriminalvården för TT. Kostnaden per flyg varierade mellan 40 000 och 1 300 000 kronor.

  I budgetunderlaget till regeringen konstaterar Kriminalvården att antalet resor med chartrade plan väntas öka ytterligare 2013—2016.

  På frågan om påverkan av Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete), som syftar till att fler utvisningar av papperslösa ska verkställas, svarar Per-Uno Johansson:

  – Jag ser ingen koppling mellan Revaprojektet och de här chartertransporterna.

  På vissa chartrade flyg gör poliser sällskap med kriminalvårdare från transporttjänsten.

  – Det förekommer incidenter på de här transporterna, men i mycket mindre omfattning än vad man kan tro, säger Per-Uno Johansson.

  Lars Pedersen/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X