Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Allt är lugnt i Hjällbo

En person som ägnat 18 år åt att hjälpa asylsökande, flyktingar och skyddsbehövande i Sverige. Vad skulle du tänka att en sådan person är? Främlingsfientlig? Rasist? Islamofob? Tja. Ingenting är uteslutet, förstås, men ur min synvinkel är det där kanske inte det mest givna antagandet.

Gun Holmertz är verksamhetsansvarig för den katolska hjälporganisationen Caritas frivilligcentraler i Hjällbo/Bergsjön samt nämndeman utsedd av Vänsterpartiet i förvaltnings- och migrationsdomstolen i Göteborg. För en tid sedan skrev Holmertz en debattartikel i
GP (18/6), i vilken hon gav uttryck för oro för utvecklingen i det område där hon i åratal arbetat med att hjälpa personer som söker asyl eller har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, men som hamnat utanför SFI.

Islamismen får allt större fäste, skrev Holmertz och berättade om sina vardagliga intryck i kvarteren och om sina intryck av hur den granne Caritas delar lokal med – Afrikas Horn – gått från somalisk barn- och kulturförening till ”renodlad moské” som ”frekventeras av hundratalet män (...) Några är personer som för cirka ett år sedan uteslutits ur Bellevuemoskén för wahhabism (fundamental saudiarabisk islam)”. ”Afrikas horn utger sig för att vara en förening för barn och kvinnor men jag har inte sett vare sig barn eller kvinnor där”, förtydligar hon i en intervju några dagar senare (GP 27/6).

Annons
X

Det där låter ju inte alls bra. Om beskrivningen stämmer är det också begripligt att Holmertz oroar sig för framtida utmaningar.

Enligt Migrationsverkets prognoser beräknas 20000 somaliska anhöriginvandrare komma till Sverige i år och nästa år. Cirka tusen av dem tros söka sig till Göteborg, skriver Holmertz och frågar sig varför staden inte planerar mottagandet bättre, inte minst då det är angeläget att förhindra att de nyanlända kliver rakt in i utanförskap och radikalisering.

Att Holmertz, som ansvarig för en frivilligverksamhet som kompletterar det offentligas insatser, undrar över detta ter sig ganska naturligt. Hon vet förstås av erfarenhet att där det offentliga misslyckas eller inte räcker till måste hon och liknande verksamheter kliva in.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Personligen vet jag inte mycket om Hjällbo. Jag vet att det finns en stor flugsvamp där, det såg jag på nyhetsbilderna från det hemska knivdådet i våras, då en 10-årig flicka skadades. Därutöver står det i mitt pass att jag är född i Bergsjön, men ungefär där stannar mina kunskaper om området. Jag varken bor eller verkar i Hjällbo. Av den anledningen tycker jag att det vore ganska förmätet av mig att avfärda Gun Holmertz iakttagelser. Nej, visst. Att hon jobbar i Hjällbo gör henne förstås inte automatiskt till ett sanningsvittne, men det gör att den som vill invända utan att ha lokalkännedeom ändå bör anstränga sig något.

  Så har inte skett. Tvärtom har Holmertz kölhalats av såväl partikamrater som andra debattörer, samt av grannarna på Afrikas Horn. Det har påståtts att hon inget vet om islam, trots att hon dagligen möter muslimer i sitt arbete, att hon sprider fördomar, generaliserar och är grumlig och onyanserad. Där hennes kritik och oro är specifik är hennes kritiker generella och svepande. Ingen stannar upp ens inför detta att en barn- och ungdomsverksamhet enligt uppgift inte längre tar emot kvinnor eller barn, men däremot wahhabiter.

  Holmertz har även fått motta mordhot. En man klev in i köket på Caritas och meddelade att han var jihadkrigare samt att han avsåg att döda henne. Fast det är nog ingen fara. Någon radikalisering i Hjällbo finns inte.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X