Annons
X
Annons
X

”Allt annat hade varit fruktansvärt”

Wikileaks grundare Julian Assange kommer sannolikt att överlämnas till Sverige, meddelade brittiska Högsta domstolen på onsdagen. Kvinnornas advokat Claes Borgström är positiv till beskedet, men tycker det är under all kritik att det dröjt så länge.

SE INTERVJU MED BORGSTRÖM HÄR OVAN

Brittiska Supreme Court
beslutade på onsdagen – dock i oenighet – att Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Bakgrunden är misstanke om en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång av två kvinnor.

Kvinnornas advokat Claes Borgström tycker att beskedet var väntat:

– Jag har haft som utgångspunkt att Assange ska överlämnas. Det regelverk det handlar om är ganska enkelt; Europeiska arresteringsorden är inte så väldigt komplicerad. Och han var häktad på sannolika skäl.

Annons
X

Claes Borgström uttrycker dock kritik över att brittiska Högsta domstolen, samt tidigare instanser, tagit så lång tid på sig. Nära ett och ett halvt år gått sedan svenska åklagaren Marianne Ny utfärdade en europeisk arresteringsorder för att få Assange överlämnad från Storbritannien till Sverige.

– Jag har svårt att förstå att man dröjt så länge, man fick det på sitt bord hösten 2010. Det har i och för sig gått genom alla instanser, men det har tagit tid ändå.

– Jag känner mig starkt kritiskt till det, det har haft en fullständigt onödig påverkan på mina klienter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då beslutet granskats och det stod klart att fallet kan komma att öppnas igen inom två veckor, konstaterade Borgström för TT att han befarar att det kommer att bli ytterligare fördröjningar. Detta eftersom Assanges advokat Dinah Rose lyckades få igenom en invändning om en punkt i domen som hon inte hade haft möjlighet att bestrida under förhandlingen.

  Claes Borgström säger att han inte vågar tro på ett åtalsbeslut före midsommar, men menar att det är viktigt att Julian Assange får en rättslig prövning i Sverige.

  – Nu kommer han att överföras hit. Därefter väntar häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt. Polis och åklagare ska hålla förhör.

  Claes Borgström har inte hunnit tala med de två kvinnor han företräder, men han tror att de är lättade.

  – Även om det är en stark påfrestan med en rättegång så har de en önskan om att han ska ställas till svars för det han gjort. Allt annat hade varit fruktansvärt.

  .

  LÄS MER:
  Brittiska Supreme Court: Assange ska överlämnas till Sverige

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X