Annons

Allsång ska inte kosta extra Över en miljon besökare

Skansen kommer aldrig att bli en del i något Djurgårdens Disneyland. Inte om Skansenchefen Anna-Greta Leijon får bestämma. Men med på önskelistan finns klappar för miljonbelopp: ett utbyggt barnzoo, kostnadsberäknat till 25 miljoner, och nya 1900-tals hus till Skansens stadskvarter.

Under strecket
Publicerad

Anna-Greta Leijon har ingenting emot att Skansen tjänar pengar. Men det är inte prioriterat. En allsångskväll lockas mellan 6 000 och 8 000 gäster till scenen en normal kväll. Men med tanke på att allsångspubliken bara betalar vanlig entréavgift, oavsett om Ricky Martin eller Peter Jöback gästar scenen, så blir överskottet för Skansen inte särskilt stort. - Mycket på Skansen kostar att underhålla och visst är det bra om vi tjänar pengar. Men det gäller att veta vad man ska tjäna pengar på, säger Anna-Greta Leijon.

Allsången är inte ett sådant område. - Visst, i princip skulle vi kunna ta mer betalt för allsången och det har vi också diskuterat med Sveriges Television. Dels har vi höga kostnader i samband med allsången, och dels är det ibland ett väldigt högt besökartryck. Men om vi skulle börja ta vanliga konsertpriser, då blir det något annat än allsång, säger Anna-Greta Leijon. Allsången har funnits på Skansen sedan 1930-talet, och Anna-Greta Leijon vill inte stänga ute folk för att få in mer pengar. - Grundtanken är att Skansen ska vara öppet för alla. Skansen finns i svenska folkets hjärtan, och det blir en stor besvikelse om man kommer hit och sedan inte får komma in. Skansen drivs som en stiftelse och behöver inte går med vinst. Förra året fick Skansen ett statligt stöd på knappt 50 miljoner kronor. Själva står de för intäkter på runt 80 miljoner kronor årligen, varav huvuddelen är entréintäkter.

Annons
Annons
Annons