X
Annons
X

Allras vd har begärts häktad: ”Misstankarna har stärkts”

Pensionsbolaget Allras huvudägare Alexander Ernstberger är begärd häktad i brottsutredningen kring bolaget.

– Det har hållits förhör med honom och han förnekar brott, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Alexander Ernstberger, vd Allra. Bolaget misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom olagliga affärer.
Alexander Ernstberger, vd Allra. Bolaget misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom olagliga affärer. Foto: Lars Pehrson

Alexander Ernstberger misstänks på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

– Misstankarna har stärkts under förhören, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Ernstberger begärdes häktad under torsdagseftermiddagen. Samtidigt begärdes även en annan person häktad som också varit inblandad i härvan runt Allra, som SvD Näringsliv avslöjade i januari. Den personen är på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Annons
X

Allra misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom vidlyftiga och olagliga affärer. Brotten ska ha begåtts i Stockholm under 2011 och 2012.

Thomas Hertz säger att det kommer hållas häktningsförhandlingar under fredagen.

– Då kommer de ta ställning till häktning och de kommer ta ställning till ett antal framställningar om kvarstad som jag lämnat in i samband med häktningsframställan, säger han.

Kvarstad betyder i det här fallet att åklagaren vill att Kronofogden ska säkra 242 miljoner kronor av Allras tillgångar i avvaktan på ett framtida domstolsbeslut.

Ernstbergers advokat, Slobodan Jovicic, säger till SvD Näringsliv att hans klient förnekar brott och att han inte delar åklagarens åsikt.

– De här sakerna ska nu genomlysas i en förundersökning och min klient ser med tillförsikt framemot resultatet, säger Slobodan Jovicic.

Alexander Ernstberger anhölls i tisdags tillsammans med ytterligare en central person i åklagarens brottsutredning som rör Svensk Fondservice (föregångaren till Allra) och Oak Capital år 2012. De båda är sedan tidigare delgivna misstanke om brott och nu begär åklagaren alltså att båda häktas.

Den 29 september häktades en tredje person i samband med Allra-härvan, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

– Jag har också begärt omhäktning för den person som redan är häktad, säger Thomas Hertz.

I tisdags genomförde polis dessutom en husrannsakan på Allras kontor på Sveavägen i Stockholm.

Vid sidan av brottsutredningen kring Svensk Fondservice och Oak Capital utreder åklagaren Thomas Hertz dessutom eventuella brott, vilka ska ha begåtts i Allras verksamhet i Dubai under 2015 och 2016. Till dessa misstankar, som rör trolöshet mot huvudman, finns ytterligare misstankar om penningtvättsbrott.

Som ett led i den undersökningen har åklagaren beslagtagit tillgångar på 140 miljoner kronor.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, säger att han inte är förvånad över att Alexander Ernstberger nu begärs häktad.

– Han är ju huvudperson i hela Allra-sagan. Vi tog en fika tidigare i år och då var det uppenbart att han inte tyckte att de gjort något fel. Det tror jag fortfarande inte att han gör, säger Claes Hemberg.

Hemberg säger att det är bra att rättsväsendet nu tar frågan på allvar även om han anser att det tagit för lång tid.

– Det här ger nog en bra signal till pensionssystemet att man inte kommer undan med vad som helst. De enda som inte verkar ta det här på allvar är väll Socialdemokraterna med deras nominering av Thomas Bodström till landshövding, säger han.

Det Claes Hemberg syftar på är att regeringen utsett den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län. Det har kritiserats eftersom Bodström var styrelseledamot i Allra.

Annons
Annons
X
Annons
X

Alexander Ernstberger, vd Allra. Bolaget misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom olagliga affärer.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X