X
Annons
X

Allra-vinst kan ha investerats i bitcoin

Allra-grundaren David Persson Rothman kan ha investerat delar av sin förmögenhet i bitcoin, visar uppgifter som SvD tagit del av. Den digitala valutan har tidigare använts för att gömma pengar från myndigheter.

Efter reklamen visas:
Så skapas Bitcoin

David Persson Rothman grundade PPM-förvaltaren Allra tillsammans med Alexander Ernstberger 2008 och är idag bolagets näst största ägare. Genom åren har han tjänat uppskattningsvis långt över 100 miljoner kronor på PPM-förvaltningen i Allras och föregångaren Svensk Fondservice.

Denna PPM-förvaltning är numer föremål för en brottsutredning och Alexander Ernstberger sitter just nu häktad, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Som en del i förundersökningen försöker åklagare Thomas Hertz spåra tillgångar som han tror har knytning till de misstänkta brotten. En del av de pengar som åklagaren jagar är aktieutdelningar från Allra på totalt 155 miljoner kronor.

Annons
X

Persson Rothmans del av det kan uppskattas till knappt 70 miljoner kronor – en del av de pengarna kan alltså ha investerats i bitcoin.

Thomas Hertz försöker nu spåra tillgångar som han tror har koppling till Allra och de misstänkta brotten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På David Rothmans Twitter-sida framgår det att han den 22 maj i år skickade ett meddelande till den amerikanska bitcoinhandlaren Krakens kundservice. Kraken är en av världens största handelsplatser för den digitala valutan.

"Hur går verifieringen av nivå 2–3", skriver han.

Meddelandet antyder att han hade ett konto som han ville uppgradera till nivå 2–3 vilket skulle innebära att han i så fall skulle kunna växla in traditionella valutor för att investera i bitcoin.

– Något annat verkar orimligt, det är såklart att du kan göra fejk-tweets och du kan få kontot hackat av någon annan, och det där ärendenumret kan ju vara taget från luften men det verkar ju helt orimligt. I så fall skulle han försöka få bort det, säger Linus Dunkers, expert på bitcoinsäkerhet.

”Hur går verifieringen av nivå 2–3”, skriver David Persson Rothman. Foto: Twitter

Bitcoin har tidigare uppmärksammats bland annat eftersom det förekommer att valutan använts för att köpa narkotika eller gömma undan pengar från myndigheterna. Det kan vara svårt eller näst intill omöjligt för myndigheter att spåra bitcoin – hur svårt beror på hur de digitala mynten förvaras.

På Kraken skapar handlare ett konto vilket kräver att personen uppger namn och födelsedatum. För att handla med större summor krävs också identifikation genom id-kort. Efter verifieringen kan personen köpa och sälja bitcoin – transaktioner som registreras av Kraken.

Enligt Linus Dunkers brukar den här typen av större handelsplatser vara samarbetsvilliga när det gäller att lämna ut information till myndigheter. I alla fall om de är baserade i länder som samarbetar med Sverige.

– Då ska det inte vara nått problem att begära ut de uppgifterna, säger han.

Det finns däremot mer ljusskygga handelsplatser som inte samarbetar.

– De som ligger i länder där det inte finns några avtal med Sverige eller sajter som inte bryr sig om avtal. Men de sajterna börjar bli få nu eftersom de stängs ner ofta, säger Linus Dunkers.

Men det finns också sätt att handla med bitcoin som i princip inte lämnar några spår alls. Hela tanken med bitcoin är nämligen att det ska gå att genomföra transaktioner utan att blanda in en bank eller någon annan tredje part.

Det går att starta upp en anonym så kallad bitcoin-plånbok utan någon som helst identifiering. Efter det kan, exempelvis, en köpare hitta en säljare via nätet och göra upp en affär via krypterade meddelanden. Därefter kan den ene föra över bitcoin till den andra direkt mellan plånböckerna. En transaktion som enligt Linus Dunkers är i princip omöjlig att spåra.

– Men så fort man betalar med bankpengar då är det ju spårbart återigen, säger han.

Betalningen för bitcoin måste alltså också ske med kontanter eller på något annat sätt som inte går att spåra för myndigheterna. Om någon däremot betalar från ett vanligt bankkonto blir den transaktionen spårbar.

Med detektivarbete går det alltså att spåra många bitcoin-transaktioner – men för att göra det kräver att det finns kompetens på området inom myndigheten.

Linus Dunkers, som själv samarbetat med polisen vid bitcoin-utredningar, anser att den kompetensen saknas inom det svenska rättsväsendet.

– Jag själv och många andra hjälper gärna till om kompetensen saknas hos svenska polisen, säger han.

SvD Näringsliv har kontaktat åklagaren Thomas Hertz för att fråga om bitcoin-innehav ingår i brottsutredningen men han har inte velat lämna några kommentarer. SvD har även sökt David Persson Rothman.

Texten från Krakens hemsida visar vad som krävs för att verifiera sig för olika nivåer (tiers). Foto: Kraken
Annons
Annons
X
Annons
X

Thomas Hertz försöker nu spåra tillgångar som han tror har koppling till Allra och de misstänkta brotten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

”Hur går verifieringen av nivå 2–3”, skriver David Persson Rothman.

Foto: Twitter Bild 2 av 3

Texten från Krakens hemsida visar vad som krävs för att verifiera sig för olika nivåer (tiers).

Foto: Kraken Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X