X
Annons
X

”Allra-misstänkta kan gömma sig tillsammans”

De två misstänkta personerna i Allra-härvan som eftersöks av åklagare kan befinna sig på samma plats, säger åklagare Thomas Hertz. SvD:s efterforskningar visar att de båda gått i samma grundskoleklass.

Åklagare Thomas Hertz.
Åklagare Thomas Hertz. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Åklagare Thomas Hertz fick under hösten fem personer häktade, som ett led i brottsundersökningen kring Allra och Oak Capital. Två av dem antogs ha lämnat landet och häktades i sin frånvaro.

De två personerna var under 1990-talet klasskamrater i Högalidsskolan på Södermalm i Stockholm. Thomas Hertz säger nu att det kan tänkas att de befinner sig på samma ort.

– Det är väl inte otänkbart att de är på samma ställe, säger Hertz till SvD Näringsliv.

Annons
X

De båda misstänkta personerna arbetade, långt efter att de lämnade skolan, tillsammans på mäklarbolaget Oak Capital, vars verksamhet nu är en central del i åklagarens utredning.

Den ene var huvudägare i Oak Capital och köpte sedermera in sig i Allra-grundarna Alexander Ernstbergers och David Perssons ägarbolag. Den andre var styrelsemedlem i Oak Capital och blev 2015 hög chef i Allra-koncernen.

De båda misstänkta har hållit sig undan sedan de häktades den 23 oktober respektive 6 november förra året. Hertz vill inte svara på frågan om det gått ut en internationell efterlysning.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV MARKNADSVECKAN – nyheter som påverkar ditt sparkapital (varje fredag i din mejlbox)

  Anmäl dig här

  – Det har jag inga kommentarer till. Men någon av dem kanske kommer kunna leta sig hem, säger han.

  Foto: Lars Pehrson

  Åklagarens utredning går nu vidare efter en mycket intensiv höst, som kulminerade i att Alexander Ernstberger släpptes den 30 november efter fem veckor i häkte.

  I intervjuer har Ernstberger nyligen, liksom tidigare, hävdat sin oskuld. Han pekar på att ingen har kunnat visa på några olagligheter i Allras verksamhet och säger också att inga pengar har försvunnit. Åklagaren har å sin sida hävdat att misstankarna mot Ernstberger stärktes under den tid han satt häktad.

  Åklagarens utredning handlar om att Allra och dess företrädare Svensk Fondservice misstänks ha använt PPM-spararnas pengar i transaktioner som syftat till att berika bolagets ägare snarare än gynna spararna.

  För närvarande håller åklagaren på med en sammanställning av de transaktioner som ligger till grund för brottsmisstankarna. Sammanställningen ska sedan skickas ut till de misstänkta personerna, som då ges möjlighet att ge sin syn på vad som ligger bakom transaktionerna.

  Åklagarens utredning är tudelad. Den första gäller 2012/2013 då Svensk fondservice (som senare bytte namn till Allra) gjorde två stora affärer via mäklarbolaget Oak Capital. Den andra delen gäller ett antal transaktioner som Allra genomförde via sitt dotterbolag i Dubai under 2015 och 2016.

  Åklagarens plan är att presentera ett åtal före sommaren. Det åtalet kommer i så fall att gälla affärerna i Oak Capital.

  Betyder det att det är oklart om det blir något åtal kring Allra och affärerna i Dubai?

  – Det betyder bara att förundersökningen i de delarna fortsätter, säger Thomas Hertz.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Åklagare Thomas Hertz.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X