Annons
X
Annons
X

Allmännyttan mörkar barackernas höga hyror

Stockholms allmännytta har hemligstämplat skyhöga kostnader när nya flyttbara bostäder monteras i Stockholms stad. SvD kan avslöja att vissa baracker är så dyra att de statliga pengarna för ensamkommande barn inte räcker.

Flyktingarna och bostadsbristen

Foto: Bonny Håkansson/TT

Socialförvaltningen i Stockholms stad måste i år vända sig till kommunstyrelsen och begära extrapengar när Stockholmshems upphandling av bostäder åt ensamkommande barn spräcker den statliga schablonen.

Exemplet handlar om relativt enkla bostäder som Stockholmshem har handlat upp på femårskontrakt av uthyraren Ramirent. De monteras på platt, oansenlig mark i närfört. Ändå blir hyran per rum och ensamkommande cirka 7 000 kronor per månad med tillkommande kostnader för sådant som el.

Enligt uppgift till SvD kommer det nya "temporära" kvarteret att kosta en god bit över 30 miljoner kronor under fem år. Halva kostnaden gäller 40 rum för ensamkommande.

Annons
X

Men Socialförvaltningen skriver nu att "hyresnivån inte beräknas rymmas inom de statsbidrag som Socialnämnden får för verksamheten" för ensamkommande. Vidare heter det att förvaltningen, "för att uppnå en rimlig hyresnivå", ber kommunstyrelsen att skjuta till pengar utöver den statliga schablonersättningen.

Stockholmshems sekretessbelagda upphandling av moduler är alltså så dyr att den kräver kommunal subvention. Enligt uppgift till SvD behöver man få ner hyran med cirka 30 procent, vilket skulle ge hyror på cirka 5 000 kronor per person och månad i stället för 7 000 – annars går mottagandet back.

Det är just nu mycket hemlighetsmakeri om priserna på modulbostäder. Klart är att Stockholmshem omedelbart hemligstämplade prislappen för femårskontraktet med moduluthyraren Ramirent när SvD visade intresse.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Allmännyttans jurist Felix Adamsson motiverar hemligstämplingen med "säkerhet", trots att Stockholmshem själva har presenterat projekt och plats på sin sajt.

  Tanken med Stockholmshems modulprojektet med de aktuella månadshyrorna på cirka 7 000 kronor per boende, är att ungdomarna först får bo som asylsökande för att sedan kunna fortsätta att bo i modullägenhet om permanent uppehållstillstånd meddelas.

  Staten har aviserat att 40 000 ensamkommande 2016 ska placeras i kommuner i hela landet. Till Stockholms stad ska 3 050 kunna komma, varav de flesta får bo i privata verksamheter medan knappt en tredjedel kan få ett kommunalt modulboende, så som i exemplet i söderort. Staden talar i år om 800 moduler för kategorin ensamkommande.

  – Enbart mottagandet i Stockholms stad innebär kostnader om flera miljarder kronor. Det är väldiga pengar, men vi har inget val. Vi måste lösa mottagandet, konstaterar Peter Svensson, handläggare vid Socialförvaltningen i Stockholm.

  Den statliga ersättningen till kommunen är 1 900 kronor per dygn för ensamkommande, upp till 18 års ålder, med möjlig förlängning upp till 21 års ålder. Totalt över några år, rör det sig alltså om miljonbelopp för varje person, belopp som enligt kommunen ändå inte räcker till.

  I ett försök att tygla kostnadsutvecklingen på tillfälliga bostäder, har SKL, Sveriges kommuner och landsting, försökt att teckna ramavtal med modulbranschen. Men om det ger lägre hyror återstår att se eftersom många kommuner, tillverkare och uthyrare redan talar om flaskhalsar, alltså köer för att få provisoriska bostäder.

  Annons
  Foto: Bonny Håkansson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X