Annons
X
Annons
X

Allkonsthus berikar city

DEBATT Att upphäva bodelningen mellan Kulturhuset och Stockholms stadsteater kommer att stärka båda, skriver kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) som svar på Jonas Mosskins debattartikel 22/11.

(uppdaterad)

Nästa år kommer Stadsteatern och Kulturhuset att få en gemensam organisation. Kulturen ska lyftas fram än mera i Stockholms city. En organisation i ett och samma hus för så pass vitt skilda konstarter som litteratur, film, konst, dans, teater och musik framställs dock som en mardröm med Jonas Mosskins logik.

Bilden av ett kulturhus i fritt fall är inte sann. Huset är i ständig förnyelse. Biblioteket Plattan och Tiotretton är senast tillkomna verksamheter som erbjuder nya perspektiv och nått nya publikgrupper. 2011 var med en publikökning med 30 procent det mest framgångsrika året, sett till antalet besökare, under hela 2000-talet för Kulturhuset.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men jag anser inte något vara så bra att det inte kan bli bättre. Att upphäva bodelningen mellan de sammanboende Stockholms stadsteater och Kulturhuset är en åtgärd som kommer att stärka båda kulturverksamheterna. En åtgärd som är naturlig med tanke på att de flesta stockholmare redan idag upplever Kulturhuset och Stadsteatern som en helhet.

  Annons
  X

  Exempel på kulturinstitutioner som arbetar konstartsövergripande inspirerar. Just nu pågår utställningen ”August. En djefla utställning” på Liljevalchs där dramatik och bildkonst blandats på ett nyskapande sätt. På Dramaten visades för inte så längesedan Ann-Sofi Sidéns och Jonathan Beplers videokonstverk ”Curtain callers”. På Louisiana hålls en författarfestival som inspirerat Moderna museet till att starta en litteraturfestival.

  Vill man förverkliga och främja en sådan konstnärlig korsbefruktning på ett mer systematiskt sätt har Stockholm mycket goda förutsättningar eftersom två av stadens största kulturinstitutioner delar samma hus. Min och stadens vision är att ett nytt allkonsthus ska vara en gränsöverskridande institution där gränserna mellan konstarterna bestäms av konstnärliga ambitioner snarare än av byråkratiska uppdelningar.

  Genom det nya allkonsthuset ges också praktiska förutsättningar att bli den självklara medelpunkten för Stockholms kulturliv. Med gemensamma resurser kan man arbeta strategiskt för att utveckla verksamheterna och därmed förstärka kulturens roll vid Sergels torg.

  Stockholm har i Peter Celsings kulturhus en fantastisk tillgång. I hjärtat av staden ett storslaget hus tillägnat kulturen. Genom att integrera Kulturhuset och Stadsteatern ges förutsättningar att fylla den potential huset alltid haft och därmed förverkliga idén om att kulturen ska stå i centrum i staden.

  Madeleine Sjöstedt

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X