Annons

Alliansregeringen har kommit till vägs ände

Beskedet om senareläggningen av det femte jobbskatteavdraget är bara början på raden av eftergifter från alliansens sida. En minoritetsregering som tvingas till blocköverskridande överenskommelser med ett femte parti kommer att få fortsatta svårigheter, skriver statsvetaren Nils-Eric Hallström.

Under strecket
Publicerad

Den ekonomiska oron och det statsfinansiella läget är enligt statsministern och finansministern anledningen till att de vill senarelägga vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag. Detta är ett klokt förslag, men endast en del av sanningen.

Socialdemokraterna och Håkan Juholt har hittat ett kryphål i budgetlagen, som möjliggör för den samlade oppositionen att rösta ner det femte jobbskatteavdraget. Och upprepade gånger hotat att förverkliga dessa planer. Genom beskedet från Reinfeldt och Borg undviker regeringen att råka ut för ytterligare ett nesligt nederlag i riksdagen. Oenighet inom alliansregeringen kan vara ytterligare ett skäl. Ett tecken på detta är att statsrådet och den potentielle partiledaren Anna-Karin Hatt (C) nyligen gick ut och tog avstånd från ett femte jobbskatteavdrag.

Annons
Annons
Annons