Allianspolitiker avsäger sig ansvar

SJUKVÅRD. Alliansens politiker avsäger sig ansvaret för den allvarliga platsbristen på sjukhusen. Det är oroande och vi vill att Filippa Reinfeldt tar sitt ekonomiska och politiska ansvar i Stockholm, skriver miljöpartisterna Raymond Wigg och Helene Sigfridsson Öberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Medierna rapporterar om allvarlig platsbrist vid de svenska sjukhusen, inte minst i Stockholmsregionen. Huvudskyddsombudet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinges har nu bett Socialstyrelsen granska arbetstempot vid medicinakuten. Många får vänta länge på akuterna. Svårt sjuka vårdas i korridorerna med risk för smitta. Patientnämnden i Stockholm får in allt fler klagomål från kvinnor som tvingas dela rum med män trots att det uppfattats som kränkande. En del hävdar att sängplatserna är för få, vissa att det är underbemanning och andra att sjukhusen är fel organiserade. Oavsett orsakerna är problemen med överbeläggning faktiska och har fått hård kritik av Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

Stockholms läns landsting bygger nu ett nytt universitetssjukhus i Solna med färre platser än vad Karolinska i Solna har idag. Detta samtidigt som befolkningen i länet växer med minst 30000 per år och det pågår en babyboom. Stockholms län har det lägsta antalet vårdplatser per invånare i Sverige. Sverige har i sin tur det lägsta antalet vårdplatser per invånare i Europa och ligger lågt jämfört med andra OECD-länder.

Annons
Annons
Annons