Annons
X
Annons
X

Alliansledare tystar arbetsgrupper

Den borgerliga alliansen byter strategi inför valet 2014. De gemensamma arbetsgrupperna kommer inte att presentera några egna rapporter med politiska krav, kan SvD berätta. För att slippa ”oklarheter” ska alla förslag nu lämnas direkt till partiledarna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT (ARKIV)

I februari träffades alliansens partiledare hemma i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö utanför Värnamo, för att få till en nystart i samarbetet. Ett av besluten var att - åter igen - tillsätta arbetsgrupper med uppdrag att utveckla den borgerliga politiken, nu med sikte på valet 2014.

De fem grupperna, som alla är igång med sitt arbete, leds av tunga politiker, däribland finansminister Anders Borg (M), biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP) och justiteminister Beatrice Ask (M).

Uppgiften är att ”kombinera konkreta politiska förslag med en övergripande bild och reformambitioner”. Arbetet ska ligga till grund för de borgerligas tredje gemensamma valmanifest.

Annons
X

Men alliansen har bytt strategi. Inför valen 2006 och 2010 presenterade de olika arbetsgrupperna egna rapporter med sakpolitiska förslag. Den modellen skrotas; nu ska arbetet i stället redovisas direkt till de fyra partiledarna.

– Det gäller alla arbetsgrupper, bekräftar Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Varför byter ni modell?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag var inte med under hela arbetet inför valet 2010, men jag har uppfattat att det blev lite för spretigt innan man fick ihop det. Vi tror att det är viktigt att vi är tydliga. Nu handlar det mycket om ett uppbyggande av kunskap och framtagande av nya idéer, men partiledningarna får sammanväga det där. Vi har funnit att fördelarna med det överväger.

  Michael Arthursson poängterar att arbetsgrupperna ska ha ett öppet arbetssätt. Det kan handla om seminarier, hearings och studiebesök.

  – Det finns möjlighet att ha en utåtriktad dialog under arbetet, utan att man släpper färdiga rapporter, och det tror jag är viktigt, säger han.

  Arbetet inför valen 2006 och 2010 har lovordats av de inblandade. Men företrädare för de borgerliga, som SvD har talat med, berättar att det rådde ”oklarheter” om arbetsgruppernas sakpolitiska förslag var oförankrade utspel eller skarpa löften från alliansen. Partiledarna saknade också direktkontroll över arbetsgrupperna, som ibland enades om kostsamma reformer.

  Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson tror att den nya modellen - utan rapporter från arbetsgrupperna - är enklare.

  – Det är ett smidigare sätt att jobba, eftersom det ändå ska in i förhandlingarna. Arbetet är ju ett underlag till alliansens valmanifest, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X