Alliansens ståndaktige soldat

Avslöjandet av en hemlig radiomottagare och en flykt genom polarnatten undan de tyska nazisterna har format Folkpartiledaren. Hans mors dramatiska förflutna kan vara en del av förklaringen till att Jan Björklund i flera avseenden är mer konservativ än liberal.

Under strecket
Publicerad
Jan Björklund

Jan Björklund

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Radion låg gömd i ett jordhål under huggkubben i vedboden på gården i Tamokdalen i Troms inland i nordligaste Norge. Den togs i hemlighet fram för att Jacob Olsrud och hans familj skulle kunna lyssna på de fria norska radiosändningarna, länken till den norska exilregeringen som hade tagit sin tillflykt till London.

Men när 200 000 tyska soldater som stridit i Finland retirerade in i Norge hösten 1944, undan de sovjetiska styrkorna, blev repressalierna mot norrmännen allt brutalare. Ockupationsmakten använde sig av den brända jordens taktik och förstörelsen var stor. ”Tyskarna bestraffade civilbefolkningen hårt i synnerhet längst upp i norr mot krigsslutet där de var nervösa inför en väntad rysk framstöt”, berättar Folkpartiledaren Jan Björklund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons