X
Annons
X

Alliansens partier kör dubbelspel om skatter

Allianspartierna säger nej till att ge EU beskattningsrätt, med undantag av Folkpartiet. Men ändå röstar de borgerliga partiernas ledamöter i EU-parlamentet gång på gång ja till förslag som stödjer införandet av en särskild EU-skatt. Det skriver Philip Lerulf, Junilistan.

Miljöpartiet har fått hård kritik från borgerligt håll sedan Åsa Romson i radions Ekot (3/3) tog ställning för en särskilt EU-skatt. Kritiken klingar dock falsk. För medan allianspartierna på hemmaplan motsätter sig en EU-skatt, sluter partiernas ledamöter i EU-parlamentet nämligen regelbundet själva upp bakom kraven på egen beskattningsrätt. Dubbelspelet tär på förtroendet för de borgerliga politikerna och riskerar att stå svenska skattebetalare dyrt.

I torsdags utsågs Mario Monti, Italiens tidigare premiärminister, att leda EU:s så kallade "högnivågrupp" som ska utreda EU:s framtida finansiering. EU finansieras idag till största del av pengar från de medlemsländerna. Medan de nationella regeringarna uppskattar att ordningen stärker budgetkontrollen, betraktas den som ett aber bland de politiker som utveckla EU till en federal stat. Starka krafter i parlamentet driver därför på för att ge EU rätt att direktbeskatta både företag och medborgare.

Annons
X
Annons
X
Annons
X