Annons
X
Annons
X

Alliansen vill införa föräldramånad

Båda föräldrarna ska kunna vara hemma med barn samtidigt under en längre tid, föreslår alliansen.

Av TT

Men frågan om utökat vårdnadsbidrag ligger på is.

Tid för familjeliv, utlovar de borgerliga partiernas arbetsgrupp för familjepolitiken i sin rapport som publicerades på fredagen. Ett av huvudförslagen är att båda föräldrarna ska kunna vara föräldralediga samtidigt i 30 dagar under det första året, utöver de nuvarande tio pappadagarna.

– En del föräldrar känner att de behöver hjälpas åt under perioder av småbarnskolik, andra som fått sitt barn genom adoption vill vara tillsammans mycket med barnet i början för att etablera familjen, exemplifierar riksdagsledamot Emma Henriksson (KD).

Annons
X

Eftersom det totala antalet dagar förblir detsamma är hennes bedömning att de flesta föräldrapar även i fortsättningen väljer att dela upp dagarna.

I förslagsbatteriet finns också förbättrad föräldrapenning för studenter och krav på kommuner att ersätta familjer som inte får dagisplats i rimlig tid. Vidare ska möjligheten för ensamstående föräldrar att överlåta en del av föräldrapenningen till någon annan ses över, och möjligheten att ta ut föräldrapenning för äldre barn ”övervägas”.

Däremot finns inte en av Kristdemokraternas profilfrågor med i rapporten: den om ett utökat vårdnadsbidrag, från 3 000 till minst 6 000 kronor obligatoriskt i alla kommuner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De andra partierna har inte haft mandat att diskutera vårdnadsbidraget i den omfattningen, säger Emma Henriksson.

  Hon ser inte detta som att KD förlorat en av sina viktigaste frågor.

  – Man kan inte förlora något som inte varit på banan. Detta är bara ett underlag till det gemensamma valmanifestet och min förhoppning är att diskussionerna kan fortsätta där. Annars är det en fråga vi tänker gå till val på. Hur stort stöd man får i valet påverkar ju också de fortsatta förhandlingarna, säger Emma Henriksson.

  Anna Lena Wallström/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X