Annons

Alliansen vill göra det lättare att sparka folk

I all tysthet pågår en process i regeringskansliet om att ytterligare försämra anställningstryggheten. Den 20 januari går remisstiden ut för en statlig utredning som i korthet går ut på att försämra anställningstryggheten. Tänker regeringen verkligen börja år 2013 med att göra det lättare att sparka folk? Det undrar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Under strecket
Publicerad

Bara några dagar återstår i skrivande stund av året 2012. Jag tror att det är många som runt i vårt land som just i juletid och inför ett nytt år funderar på hur vardagen sett ut under det gångna året och kanske än mer på hur 2013 ska gestalta sig. Alla har vi våra drömmar. Och de är viktiga. Både för oss själva och för hela vårt samhälles utveckling. Det är drömmarna om framtiden som bär oss framåt.

Orostecknen tornar dock upp sig. Arbetslösheten har fortsatt att öka under året. 2012 har varit ett förlorat år i kampen mot arbetslösheten. Kvartalsstatistiken från SCB redovisade en ökning med 25 000 personer jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Ungdomsarbetslösheten ökar till 22,6 procent . Långtidsarbetslösheten är nu uppe i 32, 3 procent. Och värre riskerar det att bli. LO-ekonomerna spår att arbetslösheten kommer att stiga till 8,5 procent under nästa år. I stort sett varje dag når oss nyheter om nya varsel. Under innevarande år har 50 000 personer varslats om uppsägning. 50 000 personer! Vad ska det sluta?

Annons
Annons
Annons