Alliansen tyst om tveksam jobbstatistik

Efter SvD:s avslöjande om uppblåsta jobbsiffror inom yrkeshögskolorna väljer ledande allianspolitiker att lägga locket på. Trots att man förhandlat fram en halv miljard kronor extra till Yrkeshögskolar i budgeten vill man inte svara på frågor om saken.

Under strecket
Publicerad
Annie Lööf.

Annie Lööf.

Foto: SCANPIX
Annons

”90 procent av de studerande har fått jobb eller startat företag sex månader efter avslutad utbildning”. Så lyder argumentet svart på vitt i Anders Borgs budgetförslag, för alliansens nya satsning på flera hundra miljoner konor extra till Yrkeshögskolorna. Men påståendet är inte tillförlitligt kunde SvD visa i går – en uppgift som stöds av Statskontorets analys.

Det var i går som SvD avslöjade att YH-myndighetens general- direktör har mörkat dystrare jobbsiffror som visar att bara 58 procent av de studerande snabbt når en årslön motsvarande 16300 kronor per månad – utan a-kassa. Det fick i går riksdagens utbildningsutskott att kalla in generaldirektör Pia Enochsson för en förklaring. Samtidigt gjorde sig alliansregeringens ansvariga ministrar oanträffbara – trots att de i somras – liksom centerledaren Annie Lööf (C) –hyllade och gärna förde fram YH-myndighetens jobb- siffror som bevis för rätt politik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons