Annons
X
Annons
X

Alliansen större än oppositionen

Alliansen har nu högre väljarstöd än oppositionen enligt två opinionsmätningar. Kristdemokraterna skulle dock åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Av TT

Det är första gången sedan i oktober 2006 som Demoskops mätning visar att de styrande partierna leder över Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Undersökningen som publiceras i Expressen visar också att Moderaterna ökat sitt väljarstöd med 9 procentenheter till 35,5 procent, vilket innebär att partiet gått om Socialdemokraterna och är Sveriges största parti. Samtidigt har S tappat 8,6 procentenheter och har nu stöd från 30,9 procent av väljarna.

– Jag tror att det här återspeglar vad vi sett en tid att det finns ett stort stöd för det sätt vi hanterar den kris vi är inne i, vår ekonomiska politik och vårt fokus på att hålla i skattemedlen, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till TT.

Annons
X

Hans kollega hos Socialdemokraterna, Ibrahim Baylan, tror däremot att resultatet speglar känslorna efter skandalerna i AMF Pension där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen. Han pekar på att det är en väldigt stor omsvängning från tidigare mätningar.

– Det här är en tydlig signal till socialdemokrater i hela landet att kavla upp ärmarna. Alltför många har uttryckt att valet är avgjort, men det är det inte, säger Baylan.

Såväl Centerpartiet (3,4 procent) och Kristdemokraterna (3,8 procent) hamnar dock under riksdagsspärren i undersökningen vilket betyder att den röd-gröna oppositionen ändå skulle vara större än alliansen.

Sverigedemokraterna fördubblar sitt väljarstöd i Demoskops undersökning och når 4,2 procent.

Med de båda allianspartierna utanför riksdagen skulle inget av blocken få egen majoritet och Sverigedemokraterna skulle då kunna få rollen som vågmästarparti.

Men Per Schlingmann vill inte säga hur Moderaterna kommer att agera i en sådan situation.

– Efter valet 2006 utvecklade vi en policy i olika kommuner att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är den policy vi har och det kommer att gälla framåt.

TT: Även i regeringsställning?

– Vi spekulerar inte i kommande valresultat. Man får utifrån varje valresultat hantera den situation som är.

Även i Skops senaste mätning har alliansen ett större väljarstöd än oppositionen. I mätningen får alliansen 48,8 procent och oppositionen 46,2 procent.

I mätningen går Moderaterna starkt framåt och får 33,4 procent jämfört med 27,5 förra mätningen. Folkpartiet får 6,0 procent, Centern 6,1 procent medan Kristdemokraterna hamnar på 3,3 procent.

Socialdemokraterna sjunker från 35,5 procent förra mätningen till 33,9, Miljöpartiet får 6,7 procent och Vänsterpartiet 5,6 procent.

Sverigedemokraterna når inte upp till riksdagsspärren, men stiger från 2,7 procent förra mätningen till 3,6 procent.

Se nu till att bilda borgerlig valallians!

blogg.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X