Annons
X
Annons
X

Alliansen stärkte övertaget i augusti

Allianspartierna behåller en knapp egen majoritet i SvD/Sifos fjärde mätning i augusti. Försprånget gentemot de rödgröna är 6,7 procentenheter.

(uppdaterad)
[object Object]
1420 intervjuer genomfördes 23-26 augusti. Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM, FAKTA: SIFO, SVD

Förra veckans väljarbarometer från Sifo visade att allt fler kvinnor söker sig till allianspartierna. Den fjärde mätningen i augusti bekräftar den rörelsen. Nu säger en majoritet, 50,6 procent, av kvinnorna att de skulle rösta på något av regeringspartierna om det var val idag. Bland männen skulle 49,7 procent göra det.

Samtidigt ökar rörelsen över blockgränsen åt båda hållen. Regeringspartierna har till exempel tappat bland manliga pensionärer. I den gruppen är det inte längre någon säker skillnad i vilket block man sympatiserar med. Det väger alltså i princip lika.

–En del män, framför allt äldre, går till Socialdemokraterna och en del kvinnor går åt andra hållet. Om det är en tillfällighet är svårt att veta, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Annons
X

Bland de kvinnliga pensionärerna finns det däremot en klar övervikt av borgerliga väljare, 58,2 procent.

I den här mätningen är samtliga förändringar små jämfört med den förra. Och inga är statistiskt säkerställda. Moderaterna och Socialdemokraterna noterar små uppgångar och Moderaterna är återigen största parti med 33 procent. Socialdemokraterna får 30,8. Moderaterna har det starkaste stödet bland män som är mellan 30 och 49 år, 40 procent av den gruppen säger att de ska rösta på M.

Ungefär lika många män som kvinnor väljer Socialdemokraterna. Den här veckan har S gått bäst bland manliga pensionärer, 39,5 procent i den gruppen säger att de tänker rösta Socialdemokratiskt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiet noterar den största nedgången, även om den inte är statistiskt säker, i mätningen. Partiet tappar 1,6 procentenheter. Kristdemokraterna har sitt starkaste stöd bland väljare som är över 65 år, 9,3 procent. Sympatierna för KD är jämnt fördelade mellan stad och landsbygd.

  För Centerpartiet gäller fortfarande att stödet är större på landsbygden och mindre i tätorter.

  Miljöpartiet, som får 7,6 procent, har starkare stöd av kvinnor än av män. 9,7 procent av kvinnorna stöder MP jämfört med 5,5 procent av männen.

  Vänsterpartiet har sitt starkaste fäste bland män mellan 50 och 65 år. I den gruppen säger 9,8 procent att de tänker rösta på V.

  I torsdags presenterade regeringspartierna sitt valmanifest och den rödgröna oppositionen en del av sin regeringsplattform. Samma dag utfrågades Mona Sahlin i SVT. Eventuella effekter av detta kommer att märkas först i nästa veckas väljarundersökning eftersom torsdagen var sista dag Sifo frågade den här veckan.

  Om man jämför den här mätningen med den första i augusti så har alliansens övertag ökat med 2,8 procentenheter, från 3,9 till 6,7. Men jämfört med förra mätningen har försprånget minskat med 0,9 procentenheter.

  På partinivå är det, förutom för Miljöpartiet, små förändringar mellan månadens första och fjärde barometer. MP noterar en nedgång från 10 procent till 7,6 procent.

  –Hittills verkar det som att Miljöpartiet har tagit stryk av att uppträda i alla frågor, snarare än att bara uppträda i miljöfrågor, säger Toivo Sjörén.

  Annons
  Annons
  X

  1420 intervjuer genomfördes 23-26 augusti.

  Foto: GRAFIK: KALLE KÄLLSTRÖM, FAKTA: SIFO, SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X