Annons
X
Annons
X

Alliansen splittrad om lag för funktionshindrade

Den borgerliga regeringen är splittrad om att utvidga diskrimineringslagen till att även omfatta bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Moderaterna pekar på kostnader medan övriga allianspartier med integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i spetsen vill lagstifta 2012.

(uppdaterad)
[object Object]
Ingrid Burman. Foto: YVONNE ÅSELL

Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden, menar att det är orimligt att tiden bara går. Att ännu en utredning verkar hamna på samma hylla där det redan finns flera tidigare utredningar om funktionshindrade de senaste 20–30 åren.

–Remisstiden gick ut för ett år sedan och lagförslaget borde vara framme. Nu har vi en konsekvent utestängning av en grupp medborgare som är oacceptabel. Personer med funktionsnedsättning ligger nästan alltid tio år efter andra grupper som riskerar att diskrimineras exempelvis efter kön, utländsk härkomst eller sexuell läggning, säger hon.

I utredningen ”Bortom fagert tal” från 2010 sägs att bristande tillgänglighet i offentliga miljöer för personer med olika funktionsnedsättningar ska föras in i diskrimineringslagen. I nybyggnation ska tillgängligheten vara god från början och äldre lokaler ska anpassas.

Annons
X

Nästan alla remissinstanser har varit positiva, förutom Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Svenskt Näringsliv. De pekar på stora kostnader och Statskontoret har i en beräkning dragit till med 40 miljarder kronor.

Men det tar inte integrationsminister Erik Ullenhag på allvar. Han pekar på att mycket är reglerat i plan- och bygglagen, att lokaler ska anpassas vid ombyggnationer, men att det inte följs upp med sanktioner.

–Jag vill att den lagen används bättre och att man sedan går mer på individens rätt och principen om en rättighetslagstiftning i diskrimineringslagen. De som lyfter fram alla kostnader glömmer nästan alltid att det finns samhällsekonomiska vinster i att funktionshindrade kan komma i arbete, säger Erik Ullenhag som bereder frågan i regeringskansliet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans mål är att lägga ett lagförslag 2012. På samma sätt resonerar Kristdemokraterna och Centerpartiet. Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott, säger att det inte får dra ut på tiden.

  –Det handlar om rättvisa och att aldrig acceptera någon diskriminering.

  Men på det moderatledda finansdepartementet oroar man sig för kostnaderna och har enligt SvD:s uppgifter blockerat att det läggs fram ett regeringsförslag. När SvD frågar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) blir svaret att ”de funktionshindrade är ytterligare en grupp som behöver stöd och ibland anpassning för att kunna använda sin arbetsförmåga”.

  –Att öka tillgängligheten för en stor grupp av funktionshindrade är lätt att känslomässigt hålla med om men det är förknippat med stora resursbehov. Problemet är att man alltid måste ha kontroll över vad man egentligen lovar. Om man säger sig vilja göra en samhällsförändring ska det definieras vad vi behöver för resurser att åstadkomma det, säger Fredrik Reinfeldt.

  Frågan var uppe på Moderaternas partistämma nyligen och där fanns en motion om att otillgänglighet skrivs in i diskrimineringslagen. Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) påpekade att ingen synskadad eller rullstolsburen kunde komma upp i talarstolen.

  –Regeringen måste gå vidare, vi kan inte fortsätta ha ett otillgängligt Sverige, sade hon.

  I den nationella handlingsplanen från 2000 sattes målet att alla enkelt avhjälpta hinder skulle bort i offentliga miljöer till 2010. Det blev inte mycket av den ambitionen och Lena Hallengren, vårdpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är självkritisk.

  –Det borde hänt mer även under våra regeringsår, men nu behöver vi ett riksdagsbeslut för att starta processen att bygga bort otillgängligheten. Istället för gigantiska skattesänkningar måste funktionshindrade få sina mänskliga rättigheter, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Ingrid Burman.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X