Annons
X
Annons
X

Alliansen: Skapa ekonomiska frizoner

Regeringen vill utreda så kallade nystartzoner med förebild bland annat från Frankrike. Det handlar om särskilt utsatta områden där arbetsgivaren får en rad nedsatta eller slopade avgifter, om man etablerar sig i och anställer människor från dessa områden.

Av TT
Foto: SCANPIX

I Frankrike slipper till exempel en arbetsgivare arbetsgivaravgifter, vinstskatt, fastighetsskatt och sociala avgifter under fem år. Enligt Centerledaren Maud Olofsson avser alliansen att starta sådana zoner redan nästa mandatperiod.

– Absolut. Vi ska göra vår egen modell men naturligtvis ta lärdom av andra försök, sade hon.

Skolor i invandrartäta områden ska också kunna få en särskild bonus om man förbättrar resultaten.

Annons
X

Det är ett av nio förslag med vilka alliansen vill förbättra integrationen.

Det handlar om en tillfällig bonus för skolor i utsatta områden för att stimulera resultatförbättringar.

– Det handlar ju inte om betygen, man ska ju inte få betalt för att man sätter högre betyg. Det måste vara en utomstående bedömare, förklarade utbildningsminister Jan Björklund i samband med ett besök tillsammans med övriga alliansledare på en skola i Södertälje.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Totalt skulle det kosta 60 miljoner kronor för nästa mandatperiod.

  Ett annat förslag är att förbättra SFI-undervisningen genom att införa en särskild SFI-peng, som möjliggör för den enskilde att själv söka anordnare. Bland förslagen finns också en obligatorisk samhällsorientering för nyanlända som får etableringsstöd. Kostnad 120 miljoner kronor för nästa mandatperiod.

  Allianspartierna vill också öka subventionsgraden för instegsjobben. En arbetsgivare ska få 80 procent av lönen i subvention mot i dag 75 procent. Kostnad: 120 miljoner kronor.

  Kostnaden för den ökade subventionen i instegsjobben är 200 miljoner kronor för hela nästa mandatperiod.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X