Annons
X
Annons
X

Alliansen satsar på utbildning

Den borgerliga regeringsalliansen satsar på lärlingsplatser och fler platser i jobbgarantin.

Av TT
(uppdaterad)

Det kostar fyra miljarder fram till 2014. Dessutom föreslås en ”coachningsmiljard” som ska stärka jobbcoachningen av unga.

– Det här innebär ett tankeskifte. Vi har tänkt fel i Sverige. Alla vill inte bli akademiker, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) när han tillsammans med de andra partiledarna i regeringsalliansen presenterade satsningen i Kungälv i samband med ett besök på Göteborgskex.

I förslagen, som presenterades i dag, föreslås också högre studiebidrag för unga som hoppat av skolan, för att de ska kunna läsa in det de missat.

Annons
X

– Det är bättre att plugga än att gå arbetslös, säger Björklund.

Arbetspraktiken byggs ut och arbetsförmedlingen lovas ökade resurser.

När det gäller lärlingar lägger alliansen två förslag. Det ena handlar om att införa en särskild lärlingsanställning för gymnasieelever. Det andra går ut på att införa en ny anställningsform, en provanställning för unga lärlingar under 23 år. De ska kunna anställas på prov i upp till 18 månader, i stället för dagens sex månader, och deras villkor och lön ska bestämmas i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

– Det här ger en möjlighet för unga att komma in på arbetsmarknaden, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är en blandning mellan utbildning och arbete som fungerar bra i andra länder.

Förslaget gör det också möjligt för ett företag som har en lärling hos sig att anställa personen på de dagar man är på arbetsplatsen.

– Det är många arbetsgivare som vill detta, för att senare kunna behålla ungdomarna, säger Jan Björklund.

En stor fördel med den nya reformen är, enligt Björklund, att det blir mer på allvar om man har ett anställningsförhållande.

– Det duger inte att komma för sent och skolka, säger han.

Alliansen föreslår också en särskild coachningsmiljard, pengar som ska förstärka just coachningen av unga.

Syftet är att dessa coacher ska söka upp arbetslösa, sätta upp planer och bidra till att öka chanserna till jobb.

– Ingen ung ska behöva börja sitt liv med att leva på socialbidrag, därför är de här insatserna så extremt viktiga, säger Maud Olofsson.

Alliansen föreslår också, som Moderaterna gjort nyligen, att ungdomar snabbare ska kunna få en plats i jobbgarantin. De ska inte behöva vänta i tre månader.

Huvuddelen av satsningen kommer redan nästa år. För 2011 handlar det om 25 600 platser bland annat i arbetspraktik, för coachning av korttidsarbetslösa och i jobbgaranti. Sammanlagd kostnad 2,1 miljarder kronor. De flesta insatserna försvinner 2012 medan andra trappas ner. Kostnaderna sjunker till 1,2 miljarder kronor år 2012, till 661 miljoner år 2013 och till 108 miljoner år 2014.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X