Annons
X
Annons
X

Alliansen nio röster från mandat

Folkpartiet missar ett mandat i Göteborg med nio röster. Det visar den slutgiltiga sammanräkningen vid 22.20-tiden på kvällen. Även i Värmland fattas sju röster för att få mandat.

Därmed konstaterar professor Svante Linusson att alliansen inte kommer att få majoritet i antal mandat.

(uppdaterad)
Foto: YVONNE ÅSELL (ARKIV), SCANPIX (ARKIV)

GRAFIK

När alla onsdagsröster - utlands- och sena förtidsröster - i Göteborgs kommun hade kontrollräknats av länsstyrelsen hade Folkpartiet (FP) missat att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten.

– Folkpartiet hade behövt nio röster till, säger matematikprofessor Svante Linusson på KTH till TT.

När alla rösterna i Värmland var färdigräknade fattades det sju röster för Folkpartiet.

Annons
X

– Socialdemokraterna försvarar sitt mandat, säger Svante Linusson.

Han konstaterar också att nu är det kört för alliansens förhoppningar om att få en egen majoritet.

– Ja, om det inte har skett någon grov felräkning i något av de andra länen. Man ska aldrig säga aldrig innan allt är färdigräknat, men det verkar kört, säger han.

Länsstyrelserna räknar på ett något annorlunda sätt än kommunerna.

– Kommunerna ska inte fundera över problem och svårigheter i rösträkningen så de underkänner fler röster än länsstyrelserna, säger Vivan Nilsson.

Till exempel underkänner kommunerna två röstsedlar på samma parti i ett kuvert, medan länsstyrelsen räknar det som en röst på partiet. På samma sätt underkänner kommunerna röstsedlar med två kryss på olika personer – medan länsstyrelsen räknar det som en röst på partiet.

När alla onsdagsröster räknats i Dalarna tog Miljöpartiet ett fast mandat av Socialdemokraterna i valkretsen. Det innebär att det utjämningsmandat som V hade i stället gick till Centerpartiet.

Därmed hade alltså alliansen gått från 172 till 173 mandat och var bara två mandat från egen majoritet i riksdagen.

Även i Värmland var alliansen tidigare i dag snubblande nära att få ett utjämningsmandat.

– Folkpartiet hade gått om, säger Svante Linusson, professor i Matematik vid KTH, till SvD.se.

Då var det bara Arvika kvar att räkna, men det är ganska många röster och ett traditionellt socialdemokratiskt område, säger Linusson vid 18-tiden.

När länstyrelsen räknat rösterna sent i kväll förändrades inte mandatfördelningen i Värmland. Med en mycket liten marginal lyckades socialdemokraterna behålla det mandat som för dem var i fara.

Utjämningsmandaten hamnar inte automatiskt hos de valkretsar där de ”tjänas in”, till exempel hos Centerpartiet i Dalarna.

– Nej, det hamnar i den valkrets där Centerpartiet har högst jämförelsetal, säger Peter Esiasson, professor och valforskare vid Göteborgs universitet.

Han påminner också om att det finns ytterligare ett utjämningsmandat att räkna med.

– När man räknat samman alla rösterna kan det även finnas ett utjämningsmandat på riksnivå som kan förändras.

När det vid 23-tiden återstod ett distrikt att räkna i den preliminära sammanräkningen av valnatten och onsdagsrösterna hade allianspartierna totalt 321 färre röster i landet än de rödgröna och SD tillssamans

Senast i morgon avgörs slaget om riksdagsmakten. Enligt Vivan Nilsson kan ett preliminärt resultat baserat på valnatten och kommunernas rösträkning bli klart redan i kväll. Men tidigast i morgon bitti blir länsstyrelserna klara med sina beräkningar.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: YVONNE ÅSELL (ARKIV), SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X