Annons
X
Annons
X

Alliansen: Löfven ägnar sig åt kampanjande

Socialdemokraterna blåser till strid om den svenska modellen. Skattesänkningar, oreglerade vinster i välfärden samt sänkta löner utgör ett hot mot välfärden, sade Stefan Löfven på måndagen under ett tal i Rågsved. Men oppositionen tycker att statsministern mest ägnar sig åt kampanjande – utan konkreta förslag.

Kenta Larsson på Rågsveds servicehus fick en pratstund med statsministern.
Kenta Larsson på Rågsveds servicehus fick en pratstund med statsministern. Foto: Tomas Oneborg

På Rågsveds servicehus söder om Stockholm sitter Kent Larsson, något uppspelt över att just ha lyckats sno åt sig en pratstund med statsministern. Han har tillfälligt boende i huset, där verksamheten bedrivs kommunalt. Nu hoppas han på att få stanna och slippa flytta hem.

– De som jobbar här ställer alltid upp, alltid får man en klapp. Stefan Löfven sa att de gör allt de kan, säger Kent Larsson om hur S-ledaren kommenterat hans specifika boendesituation.

Statsministern besökte på måndagen servicehuset för att inför personal, boende och journalister tala om den svenska modellen. Några löften till enskilda kunde han förstås inte ge, men han konstaterade att välfärden står inför stora utmaningar.

Annons
X

– Jag anser att vi står inför ett vägval. I ett läge när den svenska modellen behöver stärkas mer än någonsin, ser jag i stället tydliga attacker på den.

Statsministern lyfte fram föregående regerings skattesänkningar och nya förslag på fortsatta sådana. Han pekade på hur försök att begränsa vinster i välfärden motarbetas och uttryckte oro över krav på ”att staten ska gå in och sänka lönerna”.

– Det är den farligaste attacken av alla, sade han om sistnämna punkt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Statligt satta fattiglöner” skulle hota principen om att man ska kunna leva på sin lön och låsa fast människor i fattigdom fast de jobbar, enligt Löfven.

  Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér som också var med vid besöket sade senare att den svenska modellen måste moderniseras och uppdateras. Ett uppenbart mål är att lika löner mellan könen:

  – Sänkta löner är inte något bra förslag. Majoriteten av de som i dag inte kan leva på sin lön är kvinnor. De har inget utrymme för det. Snarare behöver vi göra till exempel äldreomsorgen till ett attraktivt yrke. Och då behöver man kunna leva på sin lön.

  Statsvetaren Jonas Hinnfors skriver på Twitter efter talet att Socialdemokraterna länge dragits med andra partiers agendor och konstaterar att Stefan Löfven nu försöker leda sitt parti in på klassisk S-mark. Dock saknar visionen ännu konkreta reformer, säger Hinnfors.

  Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar S-ledaren för desperat. Regeringens huvudfokus borde ligga på hur trösklarna in på arbetsmarknaden sänks så att fler nyanlända kan få jobb.

  – Den svenska modellen i den meningen finns det en mycket bred enighet om. Men nu handlar det om att vi får en stor grupp nyanlända med låg utbildningsnivå. Då måste vi hitta vägar in för dem, men det vägrar de att ta i. De är regering – de ska lösa situationen.

  Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tycker att Stefan Löfven ägnar sig åt kampanj:

  – Vi är överens om den svenska välfärdsmodellen. Det som dock krävs är tuffa prioriteringar, till exempel att nyanlända inte automatiskt ska ha tillgång till alla ersättningar och välfärdstjänster från dag ett, säger han.

  Annons

  Kenta Larsson på Rågsveds servicehus fick en pratstund med statsministern.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X