Annons
X
Annons
X

Alliansen leder över oppositionen

Presentationen av skuggbudgeten och förstamajfirandet verkar inte ha främjat den rödgröna oppositionen. I Demoskops väljarundersökning har regeringsalliansen gått förbi.

Av SvD, TT
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Om det vore val i dag skulle de fyra regeringspartierna få 49,2 procent mot 47,4 för de tre oppositionspartierna, enligt
mätningen som presenteras i Expressen.

En tydlig svängning mot
Demoskops mätning i mars då regeringspartierna tvärtom befann sig i underläge med 43,7 procent av sympatierna, medan oppositionen hade hela 52,4 procent av sympatierna.

Annons
X

– Den förändring i sympatier vi nu ser som gäller blocken i helhet kan betraktas som statistiskt säkerställd. Och den är relativt stor, vi har inte sett en så tydlig blockrörelse på ungefär ett år, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till SvD.se.

Största enskilda förlorarna är Miljöpartiet, som backar 2,5 procentenheter till 8,8 procent, och Sverigedemokraterna, som får 2,1 procent (-1,1 procentenheter). Dessa enskilda förändringar på partinivå är dock i sig inte signifikanta, enligt Demoskop.

Men det anses alltså blockrörelsen som helhet vara.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En signifkant förändring kan grovt uttryckt beskrivas som en rörelse som till 95 procents säkerhet är just en faktisk förändring, snarare än en produkt av slumpeffekter i urvalet.

  Ett klart intressant läge, tycker Anders Lindholm vid Demoskop.

  – Vår mätning har genomförts under tiden kring det att oppositionen presenterade skuggbudgeten, ett väldigt viktigt skede för båda blocken med rejäl exponering för deras politiska innehåll. Det skulle också kunna tala för att detta kan vara en mer stabil förändring, säger Anders Lindholm till SvD.se.

  Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap är skeptisk till de täta mätningarna som just nu cirkulerar i medierna och tycker inte att det går att dra några slutsater av den senaste uppgången för alliansen i Demoskops mätning.

  – Det går upp och det går ned och så här långt till valet kan man inte dra några slutsatser. Ur ett demokratiskt perspektiv kan det vara vanskligt att mäta hela tiden, folk blir uttröttade, säger han till SvD.se.

  Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan kallar undersökningen ”alarmerande”, medan Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann beskriver den som ”väldigt glädjande”.

  – Det här ger positiv energi och en rejäl vitamininjektion till hela borgerligheten, säger han i en kommentar till Expressen.

  1 006 personer telefonintervjuades under perioden 28 april-5 maj.

  Senast i april var
  bilden alltså det omvända i Demoskops mätningar.

  Då ökade i stället oppositionen sitt försprång i opinionen och bland annat fick MP över elva procent av väljarsympatierna.

  Sammantaget fick den rödgröna oppositionen 52,4 procent av de tillfrågades sympatier, en ökning med 2,2 procentenheter jämfört med marsmätningen Demoskop genomförde.

  Samtidigt hade allianspartierna sammanlagt 43,7 procent av sympatierna – vilket gav en skillnad på 8,7 procentenheter mellan blocken. Detta alltså till de rödgrönas fördel – ett styrkeförhållande som nu tycks ha svängt, åtminstone i Demoskops mätningar.

  När det gäller SvD/Sifo:s mätningar har dock den rödgröna oppositionen åtminstone
  hitintills ett försprång gentemot alliansen .

  I senaste mätningen, för april, hade de rödgröna 48,5 procent av sympatierna, mot 45 procent för allianspartierna. Men det kan samtidigt noteras att de rödgröna då visade en nedåtgående kurva,
  siffran var 1,7 procentenheter lägre jämfört med föregående Sifomätning.

  Se mer om Sifo-mätningarna – och länkar till andra mätningar – på den här
  länken .

  TT och SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X