Annons
X
Annons
X

Alliansen lägger fram sitt valmanifest

Jobben och sunda finanser stod i fokus när den borgerliga alliansen idag presenterade sitt valmanifest. Rätt att jobba till 69 år och nationella prov redan i årskurs sex är några av förslagen.

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna höll klockan 12 presskonferens och SvD.se rapporterade direkt.

Foto: YVONNE ÅSELL

Statsministern Fredrik Reinfeldt säger att regeringen genomfört de löften inom jobbpolitiken som de borgerliga partierna lovade i förra valrörelsen. Dessutom har Sverige klarat den internationella finanskrisen bättre än många andra länder, säger statsministern i början av dagens presskonferens.

I fokus för manifestet står ungdomsarbetslösheten, förbättringar i skolan, bättre kvalitet i välfärden och otryggheten i samhället.

– Förekomsten av våld och droger påverkar alla, säger Reinfeldt.

Annons
X

Men det viktigaste området är jobben, och därför har valmanifestet fått namnet jobbmanifestet. Bättre drivkrafter för att jobba tillsammans med större uppmuntring till entreprenörer är några av punkterna som statsministern tar upp.

Dessutom lyfter regeringen fram en finansiell stabilitet.

– Vi lovar inte mer än vi kan hålla, säger Reinfeldt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt ser regeringen ett reformutrymme under nästa mandatperiod och talar bland annat om både välfärdssatsningar och ett fem jobbskatteavdrag.

  – Den budget som nu presenteras är skarp, och vi lovar inte mer än vad vi kan hålla. Vi lovar nu satsningar på 12,8 miljarder, sade Reinfeldt.

  – Vi har en reformambition som bygger på att det vi hoppas verkligen kommer på plats och att inriktningen på vår politik fortsätter. I vår ambition lägger vi ytterligare 32 miljarder kronor, sade Reinfeldt.

  När det gäller skattelättnader ligger ambitionen på under 25 miljarder kronor, inget annat poängterade Reinfeldt.

  När C-ledaren och näringsminister Maud Olofsson tar över presskonferensen står företagandet i centrum. Hon säger bland annat att regeringen redan stimulerat ett bättre företagarpolitik i Sverige.

  – Den här politiken måste fortsätta, säger hon och pekar på att fler personer måste bli företagare.

  – 4 av 10 säger att de vill starta ett företag.

  Regeringen vill se fler framgångsrika företag i Sverige och där spelar tjänstesektorn en viktig roll. Både rut- och rot-avdragen lyfts fram.

  – Vi vill behålla de här reformerna. Vi har också presenterat ett förslag på sänkt tjänstemoms och hoppas att det går att genomföra under nästa mandatperiod, säger hon.

  Enligt Maud Olofsson kommer regeringen fortsätta att vara majoritetsägare i Vattenfall, men att alliansen kan tänka sig att släppa in minoritetsägare som till exempel AP-fonder. Däremot vill regeringen sälja TeliaSonera, Nordea och SBAB, men behålla både LKAB och Apoteksbolaget.

  Kritik riktas mot de rödgrönas förslag på en höjd kilometerskatt. ”En straffskatt för landsbygden”, säger Olofsson. Dessutom vill regeringen fasa ut farliga kemikalier och lovar att ambitionen är att koldioxidskatten inte ska höjas de närmaste fyra åren.

  – De åtgärder vi vidtagit gör att vi kan hålla den utsläppsreduktion vi lovat, säger hon.

  I valmanifestet finns också en ”havsmiljömiljard” till satsningar på miljön i bland annat Östersjön.

  FP-ledaren Jan Björklund anklagar de rödgrönas politik för att leda till en flumskola och till sämre jobbpolitik. Han säger också att Sverige står inför stora utmaningar, där till exempel Volvo blivit kinesiskt och där AstraZeneca drar ner i Sverige och satsar i Shanghai.

  Det gör att de borgerliga vill satsa på utbildningsområdet. 30 000 nya lärlingsplatser på gymnasieskolan och en tillfällig satsning på en temporär utbyggnad av komvux med ett yrkesvux är två förslag som alliansen tidigare presenterat.

  Nu riktar regeringen blicken mot ungdomsarbetslösheten.

  – För många hamnar i arbetslöshet när de lämnar skolan. Vi vill gå över till ett system med lärlingssystem, där ungdomar som inte vill läsa på en akademisk nivå får en möjlighet att bli lärlingar, säger Jan Björklund.

  Andra förslag i manifestet är nationella prov redan i årskurs sex som stöd för de betyg som ska ges från samma årskurs. Dessutom är regeringen nu överens att utvärdera den kommunala skolan.

  – Men vi kommer inte att återstatliga skolan de närmaste fyra åren, det är vi inte överens om än, säger Jan Björklund.

  Ytterligare ett förslag är en ny rätt för alla att jobba till 69 år.

  – Det är eftersträvansvärt att flera jobbar längre, säger Björklund.

  Också KD-ledaren Göran Hägglund börjar sin del av presskonferensen med jobbpolitiken och det statliga finanserna.

  – Vi lämnar klara och tydliga besked för vad vi vill göra 2011, men är också tydliga med att vi inte ristar våra ambitioner i sten. Ingen vet hur det ser ut efter 2011, säger han.

  I en tillbakablick säger han att den borgerliga regeringen genomfört fler reformer än tidigare regeringar, med en tandvårdsreform, en reform av psykiatrin, en satsning på tillgängligheten i vården, på en vårdvalsreform och en apoteksreform som några exempel.

  Enligt Hägglund vill regeringen skapa ett ”mänskligare Sverige”. Bland annat satsar den borgerliga alliansen på skattesänkningar för pensionärer.

  Avslutningsvis säger Hägglund att regeringen vill införa en avdragsrätt för gåvor till vissa ideella organisationer.

  Andra förslag i manifestet som inte togs upp på presskonferensen är bland annat en ambition att höja skatten på tobak och alkohol. Punktskatten på bland annat cigaretter höjs med åtta procent, vilket ger statskassan en inkomst på 700 miljoner kronor. Skatten på alkohol höjs med 13 procent på bland annat öl och vin vilket inbringar 1,1 miljard kronor.

  En utredning ska också pröva möjligheten att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker inom den svenska alkoholpolitiken.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X