Annons
X
Annons
X

Alliansen knappar in

På en månad har de rödgröna partiernas opinionsförsprång halverats.

Avståndet mellan regeringsalternativen i höstens val minskar. I Synovates januarimätning som publiceras i Sydsvenska Dagbladet och Dagen Nyheter i dag är de rödgrönas ledning är 2,9 procentenheter. I december var försprånget 6,5 procentenheter.

De tre rödgröna partierna får tillsammans 48,6 procent, de fyra regeringspartierna 45,7. De största förändringarna i undersökningen är Moderaternas uppgång med 2,6 procentenheter till 29,3 procent och Sverigedemokraternas nedgång med 1,2 procentenheter till 4,1 procent. Men ingen förändring i mätningen är statistiskt säker.

– Förra månaden kunde vi säga att de rödgrönas ledning över alliansen var statistiskt säker. Det kan vi inte nu, säger Nicklas Källebring, Synovates opinionsanalytiker till SvD.se.

Annons
X

Såväl Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan som Moderaternas Per Schlingmann tar undersökningen med ro.

– Vi fick en annan opinionsmätning i går som visade någonting annat. Det här är en enskild mätning och de kan både gå upp och ned. Det viktiga för oss är att vi känner en medvind. Men valet avgörs på valdagen, då kommer det att bli tajtare för inga val i Sverige vinns med 15/20 procent, säger Ibrahim Baylan.

Undersökningen han syftar på gjordes av Sentio Resarch. I den fick de rödgröna egen majoritet med 50,5 procent. Allianspartierna fick 41,5.

Per Schlingmann betonar också att det rör sig om en enstaka undersökningar och att det återstår att se om resultaten bekräftas i andra. Samtidigt säger han:

– Jag tror att vi är på väg in i ett politiskt läge i debatten som detta möjligtvis kan återspegla. Nu är det mycket mer en diskussion kring två alternativ. Och det är påtagligt att varje gång Mona Sahlin och vänsterpartierna tar ställning synes det utjämna läget i opinionen. Men vi tar inte ut något i förskott.

I SvD/Sifos januaribarometer fick de rödgröna stöd av 51,8 procent, alliansen av 41,5.

Andelen osäkra i Synovates mätning är 22 procent. Undersökningen genomfördes 11-27 januari, 2 700 personer deltog.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X