Annons
X
Annons
X

Alliansen har lagt i valväxeln

Med tågturné och ministerbesök i tolv städer rivstartar regeringen alliansens valrörelse. De egna partiarbetarna eldas och tonläget mot den rödgröna oppositionen skärps.

Alliansen besöker tolv städer på sin tågturné.
Alliansen besöker tolv städer på sin tågturné. Foto: YVONNE ÅSELL

STOCKHOLM Redan innan allianstågets fem vagnar rullar ut från Stockholms Central är Centerledaren Maud Olofsson på hugget mot oppositionen:

– Vi satsar på jobb - de satsar på bidrag!

På perrongen står Irene Pettersson och säljer de hemlösas tidning Situation Stockholm. Hon hojtar till regeringsledamöterna som omges av en klunga av Säpo-män och massmedierepresentanter:

Annons
X

– Hur går det för oss då?

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) hör Irenes rop och köper en tidning av henne. Turnéns syfte är ju att lämna regeringskvarteren och söka förtroende hos verklighetens folk för fyra nya år.

– Det är nu det börjar. Hela Sverige behövs i våra diskussioner och samtal, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Framför allt behöver alliansen röster om de ska vinna valet om fyra månader. Enligt den senaste mätningen vid Valborg så leder de röd-gröna med 8,1 procent över regeringen. Första maj dominerade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och i måndags kom de röd-grönas skuggbudget. Denna tisdagsmorgon klagar en ledarskribent i Dagens Nyheter på bristande glöd hos Reinfeldt och Co. Men skuggbudgeten tycks tvärtom ha tänt stridslusten på Allianståget. Valstriden kan starta.

– Mitt viktigaste argument är jobben. Det är det väljarna letar efter, vem är bäst på jobbpolitik? Sverige är på väg ut ur en svår kris med ordning och reda i de offentliga finanser, växande efterfrågan i svensk ekonomi. Nu är precis rätt tid att föra fram diskussionen om hur drivkrafterna för jobb ska se ut. Det är de svar vi måste ge till svenska folket, säger Fredrik Reinfeldt till SvD.

– Nu har vi äntligen två tydliga alternativ med tydliga skillnader i svensk politik som människor kan jämföra. Tre miljoner människor går back på vänsterpartiernas skattehöjningar, säger FP-ledaren Jan Björklund.

– Det blir en boende-chock för människor som råkar ha sitt hus på ett attraktivt ställe, varnar Göran Hägglund, KD.

På tåget presenterar alliansen en lista på nio löften av på vad de INTE ska göra om de vinner valet. Det är en enda lång negation av de röd-grönas förslag.

– Vår försvarsbudget med dagens finansiella ram ligger fast till 2014. Men oppositionens förslag att spara två miljarder redan från årsskiftet innebär massiva nedläggningar av förband och flygflottiljer, säger Jan Björklund, FP till SvD.

På frågor om alliansens vallöften så är svaret att tio arbetsgrupper arbetar med det och ett valmanifest kommer i augusti.

SÖDERTÄLJE Av de sju städer som enskilda statsråd besöker är Södertälje den med högst arbetslöshet, högst andel socialbidragstagare - och lägst valdeltagande, endast 77,7 procent. Integrationsminister Nyamko Sabuni, FP, kliver av här för att vinna röster.

– Det är jätteviktigt att partierna rör sig i de områden som betraktas som utsatta. Allianspartierna är relativt dåliga på att besöka dem, mobilisera dem och få dem att rösta.

NORRKÖPING De fyra partiledarna hyllas som popstjärnor när de kliver upp scenen i Hörsalsparken. Drygt 200 människor har samlats, de flesta anhängare. Jämfört med valrörelsen 2006 verkar tonläget hårdare. ”Vänsterpartierna är en kartell för bidrag”, säger Maud Olofsson. De egna valarbetarna peppas och jublar. Fredrik Reinfeldt lovar att de fyra partiledarna ska jobba som galärslavar för en valseger och vädjar:

– Alla som är rädda om vårt land, gör ert yttersta!

BORÅS Här möter även SSU upp med röd fana och det blir lite spänt, men inte mer. Göran Hägglund trycker på att alliansen ger väljarna frihet. Jan Björklund manar: ”Håll Lars Ohly utanför regeringen!” Statsministern talar mycket om att alliansen är en politik för jobb, men avslutar med sitt sista argument:

– Vi är en erfaren regering som visat att vi kan ta ansvar för Sverige. Alternativet är en regering med partier som har haft noll minuter av regeringsansvar för Sverige.

Från Borås rullar allianståget vidare mot Göteborg. I dag, onsdag, vänder det tillbaka mot Stockholm med stopp i Skövde och Örebro.

Annons
Annons
X

Alliansen besöker tolv städer på sin tågturné.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X