Annons

Alliansen formar en ny generation

Det är fem år sedan alliansen tog över Sverige. I dag startar SvD:s serie om maktskiftets följder. Den nya generationen unga, som har växt upp med Fredrik Reinfeldt som statsminister, lever i ett land under förändring.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vid nästa val har Sverige styrts av de borgerliga, med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, under den längsta perioden i modern tid.

Foto: SIMON PAULINBild 1 av 6

Helena Walentowicz gick med i Muf som 13-åring. Tre kvällar i veckan är det politiskt arbete som gäller. ”Vi gör en massa saker som att skriva insändare. Sedan är det onsdagsfikan och filmkvällarna.” I framtiden kan hon mycket väl tänka sig att bli politiker. Men yrket blir nog ekonom, som Anders Borg.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 2 av 6

Ögonkontakt med statsministern. 17-åriga Helena Walentowicz är nöjd med alliansens nya Sverige. Högsta priset i en värvningstävling för Muf var att ta emot Fredrik Reinfeldt vid sommartalet i Värmdö: F: Ina Djurestål, R: Hamed Abbasi, E: Helena Walentowicz, D: Denise Gustafsson, R: Felix Andersson, I: Isabella Crohn, K: Hanna Werner.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIXBild 3 av 6

Reinfeldt på Ronnaskolan 2006. ”Jag skulle nog säga nej om de bad att få komma igen. Det handlar bara om att de själva ska få uppmärksamhet. Det känns nästan som att utnyttja eleverna”, säger rektorn Lina Axelsson Kihlblom. ”Vill han träffa dem får han komma utan ett tåg av journalister.”

Foto: GUNNAR LUNDMARKBild 4 av 6

I dag serverar Ronnaskolan nystekt fiskfilé med gräddfilssås och potatis, vege­tariskt blir det mjaddara med linser och lök, en orientalisk rätt från Syrien. När Jessica Kourieh lunchade med statsministern i oktober 2006 var det också fisk.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 5 av 6

”Vår psykolog, vårt allt”, säger Jessica Kourieh när hon kramar om fritidspedagogen Konstantin Seyhan. Han minns också mötet med statsministern 2006. Hur har ni haft det sedan? ”Det är för många elever i klasserna speciellt i ett sådant invandrartätt område. 25–30 elever i varje klass med en lärare. Hur ska de lära sig svenska?” frågar sig Konstantin Seyhan.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 6 av 6

Södertälje 15 november 2006:

**”**Det var en äcklig fiskgratäng. Fredrik tyckte inte ens om den. Han lämnade faktiskt kvar rätt mycket mat.”

Annons
Annons
Annons