Annons
X
Annons
X

Alliansen enades – FRA-lag görs om

I dag presenterade regeringen 15 förändringar som i praktiken innebär att FRA-lagen byggs om. Men justeringen får tummen ned av oppositionen, som vill riva upp alltihop och tillsätta en parlamentarisk utredning.

Det var fyra eniga allianspartier som kom ut från sina extrainsatta gruppmöten på torsdagseftermiddagen. Redan innan stats- minister Fredrik Reinfeldt (m) och försvarsminister Sten Tolgfors (m) hunnit stiga upp på podiet i Rosenbad och presentera den bearbetade signalspaningslagen, så hade flera av de forna kritikerna hunnit uttala sitt positiva omdöme.

– Det här är bättre än det gamla förslaget. Det är väldigt stora förändringar som har gjorts och som gör att jag nu kan rösta ja, sade till exempel fp-riksdagsledamoten Camilla Lindberg, som i somras blev smått hjälteförklarad när hon som enda borgerliga ledamot röstade nej till propositionen.

Liknande tongångar kom från centerpartiets Annie Johansson, som även hon argumenterat för en revidering av lagen.

Annons
X

– Jag tror att de konstruktiva kritikerna kommer att se att vi har nått stora resultat, sade hon i går.

För det är stora förändringar på gång. 15 punkter, där den ”domstolsliknande nämnd” som i det tidigare förslaget hade huvudansvaret för att granska FRA:s verksamhet till exempel har ersatts med en faktisk domstol.

Det är där som FRA i fortsättningen måste söka tillstånd för all signalspaning. Vilket även inkluderar regeringens beställningar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan förändring är att FRA bara får bedriva signal- spaning som är beställd av regeringen, regeringskansliet eller Försvarsmakten. Tidigare fanns en rad myndigheter med som potentiella uppdragsgivare.

  – Därmed stärks betoningen av att det här handlar om försvarsunderättelseverksamhet, sade försvarsminister Sten Tolgfors, när han och Fredrik Reinfeldt presenterade överenskommelsen.

  I ansökningarna till den nya domstolen måste FRA dessutom noga ange vad eller vilka som ska avlyssnas.

  – Där faller grunden för hela den massavlyssningsdiskussion som har pågått i Sverige under sommaren, menade Sten Tolgfors.

  I alliansuppgörelsen står inget om huruvida FRA ska ha yttre hot eller det snävare begreppet yttre militära hot som grund för sin spaning. Försvarsministern ville i går inte ange om det vidare eller strama begreppet ska gälla.

  – Detta kommer att specas när vi listar i lag de ändamål för vilka signalspaning får bedrivas. Det kommer i propositionen, sade Sten Tolgfors.

  Alliansen har inte gjort några försök att få med socialdemokraterna på förändringarna, men Fredrik Reinfeldt menar att de ligger i linje med det s har krävt.

  Men oppositionen håller inte med. Vänsterpartiet kallade i går hanteringen av lagförslaget för ”ovärdig” och från miljöpartiet kom kommentaren: ”än slank de hit å än slank de dit. Å nu slank de ner i diket”. Socialdemokraternas Thomas Bodström är inne på samma linje:

  – Det här är i grunden helt fel och farsen bara fortsätter. Det här måste göras om, och om från början, säger han.

  Han står fast vid det tidigare löftet att socialdemokraterna kommer riva upp lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning om de vinner valet.

  SvD:s artiklar om FRA

  svd.sesam.se

  Till SvD:s FRA-sajt

  svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X