Annons
X
Annons
X

Alliansen bör låta Löfven dumpa V

Att slita Socialdemokraterna ur Jonas Sjöstedts grepp är fullt möjligt utan att bryta decemberöverenskommelsen. Vanliga ­medborgare vill inte se ett överdrivet politiskt spel, skriver före detta riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M). 

Decemberöverenskommelsen är en unik möjlighet att överkomma tidigare låsningar om budgetramverket, skriver Andreas Hatzigeorgiou.
Decemberöverenskommelsen är en unik möjlighet att överkomma tidigare låsningar om budgetramverket, skriver Andreas Hatzigeorgiou. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

BRÄNNPUNKT | ÖVERENSKOMMELSEN

Bollen ligger hos Alliansen, som väljer att ge Sjöstedt vetorätt. Det är olyckligt.
Karl Sigfrid

Vill vi ha en statsbudget med eller utan inslag av Vänsterpartiets ekonomiska politik? Från borgerliga partier kunde man ha väntat sig ett otvetydigt svar på frågan. I stället svävar svaren, och medan Jonas Sjöstedt prickar av punkt efter punkt på sin politiska agenda försöker moderata företrädare ta saken i egna händer genom att mobilisera mot decemberöverenskommelsen. Den bästa vägen ur den uppkomna situationen är för Moderaterna att ansluta sig till Folkpartiets och Kristdemokraternas förslag om att acceptera en regeringsbudget utan stöd från Vänsterpartiet.

Ett åtagande från alliansen om att inte sänka en budget från S och MP skulle tvinga Löfven att ta ställning till Vänsterpartiets medverkan i budget­arbetet. Det valet har han inte nu. Bollen ligger hos Alliansen, som väljer att ge Sjöstedt vetorätt. Det är olyckligt. Att underlätta Socialdemokraternas regerande går naturligtvis emot de borgerliga partistrategernas instinkt, men det kan ibland vara bra att stanna upp och reflektera över vad som är syftet med politiskt arbete. Är det att lägga krokben för motståndaren eller är det att bidra till ett bättre Sverige?

Annons
X

En klokare formulerad decemberöverenskommelse hade gett alliansen vetorätt över budgeten. Det tåget har dock gått, och nu har vi att förhålla oss till de alternativ som ryms inom ramen för vad alliansen och regeringen har tagit i hand på.

Alliansens partistrateger hoppas säkert att en rödgrön regering i nära samarbete med Vänsterpartiet ska få tveksamma Socialdemokrater att överväga ett blockbyte nästa val. Detta, resonerar de, är värt kostnaden i form av högre skatter och sämre kontroll över statsfinanserna. Att borgerliga väljare är ovilliga att betala det här experimentet säger sig självt, och det är dessutom oklart om strategin har förutsättningar att lyckas.

Alla som har varit med några valrörelser vet att borgerliga politiker brukar skrämmas med Vänsterpartiet. Det finns en föreställning inom borgerligheten om att mängder av socialdemokratiska väljare står redo att byta block för att slippa de små samarbetspartierna och deras krav. Vid val efter val har dock effekten uteblivit. Socialdemokraternas väljare är väl medvetna om hur deras regerings­underlag ser ut och hur det har sett ut sedan lång tid tillbaka. Det framstår därför som som osannolikt att ­Jonas Sjöstedt ska bli det röda skynke som sveper regeringen ut ur Rosenbad 2018.

Om Jonas Sjöstedts vetorätt skadar Sverige så är inte heller mobiliseringen för att riva upp decemberöverenskommelsen oproblematisk. För att vår demokrati ska fungera måste partier kunna göra upp och därefter vara beredda att stå vid sitt ord. Utan tilliten till gemensamma utfästelser kan inte partierna ingå de överenskommelser som behövs för att ge samhällets aktörer stabila villkor.

Några av de moderata internkritikerna vill åstadkomma ett nyval, som de tror ska resultera i en ­alliansregering med stöd av Miljöpartiet. Det här är samma sorts önsketänkande som Löfven ägnade sig åt när han envist sträckte ut handen mot Folkpartiet och Centerpartiet trots avvisande svar. Ett nyval löser knappast den parlamentariska knuten, och medborgarna ska kunna begära att partierna konstruktivt hanterar även besvärliga valresultat.

**I stället för att försöka **slå sönder en ingången överenskommelse och skicka Sverige tillbaka in i parlamentarisk oreda borde kritikerna, tillsammans med partiledning, söka praktiska lösningar. Att slita Socialdemokraterna ur Jonas Sjöstedts grepp är fullt möjligt utan att bryta decemberöverenskommelsen.

Vad vi nu ser inom Alliansen är dels partiledningar som övertaktiserar, dels interna oppositionsgrupper som tar väl lätt på överenskommelser. Ingetdera lär imponera på väljarna. Vanliga medborgare vill varken se ett överdrivet politiskt spel eller ett förnyat kaos i riksdagen. De vill företrädas av människor som söker pragmatiska lösningar på verkliga problem. Att låta Stefan Löfven styra den ekonomiska politiken utan Vänsterpartiet vore en statsmannamässig kompromiss i den andan.

KARL SIGFRID

före detta riksdagsledamot för Moderaterna

Annons

Decemberöverenskommelsen är en unik möjlighet att överkomma tidigare låsningar om budgetramverket, skriver Andreas Hatzigeorgiou.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X